Reálkereset 2024: Gazdasági Kilátások - Növekedésétől az Infláció Mérséklődéséig
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Reálkereset 2024: Gazdasági Kilátások - Növekedésétől az Infláció Mérséklődéséig

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

2024-es Gazdasági Tendenciák és Kihívások

A Kopint-Tárki gazdasági előrejelzése szerint 2024-ben jelentős változások jöhetnek a magyar gazdaságban. Piaci elemzések alapján a következő tendenciák vázolhatók fel:

Nominális és Reálkeresetek Játéktere

Az év központi várakozása a nominális bérnövekedés, amit az inflációs mutatók követnek. A bérek várhatóan átlagosan 10%-kal emelkedhetnek, az inflációs rátát pedig 5%-ra teszik. E két mutató egyensúlya mintegy 5%-os reálkereset-növekedést teremthet.

Fogyasztás és Fogyasztói Magatartás

A fogyasztói magatartásra nagy hatással van a reálkeresetek alakulása. A Kutatóintézet óvatos fogyasztás-növekedést jósol, melynek mértéke ideális esetben 2,5-3%-os lehet.

Bérek és Infláció Összhangja

A bérek és az infláció közötti kulcsfontosságú viszony az év egyik meghatározó eleme lesz. Egyensúlyuk jelentős hatással lehet a háztartások fogyasztói magatartására és a gazdaság egészére.

Monetáris Környezet Alakulása

Kamatok szempontjából csökkenés várható: a jegybanki alapkamatot az előző évi 10,75%-ról az év végére 5-6 százalékra jósolják.

GDP Növekedési Kilátások

Az év GDP növekedési előrejelzése egy picit visszafogottabb, aminek mértékét 2,7%-ban határozták meg, szemben a kormány 4-5%-os optimista várakozásaival.

Állami Pénzügyek és Költségvetési Korlátok

A GDP-arányos költségvetési hiány nem ad sok mozgásteret, várható mértéke 2024-ben akár 4% is lehet. Ez központi áremeléseket eredményezhet, ami az inflációra is hatással lesz.

A Beruházások Esélyei első és a Második Félévben

A beruházások terén javulás várható, amit a keresleti és kamatkörnyezet változása táplálhat. A második félév indulásáig a beruházási növekedés mérsékelt maradhat.

Export és Import Szerepe a Gazdaságban

A globális feszültségek és változó piaci környezet miatt az exportban csak szerény, 3%-os növekedést vetítenek előre, míg az import hasonló dinamikával bővülni fog.

A kutatók szerint 2025-re a GDP-növekedés 3,5%-ra gyorsulhat, bár a prognózis számos bizonytalansággal terhelt, és a beruházási kereslet rossz állapota miatt fékezve lehet a növekedés.

Reálkereset 2024

Építettünk tehát egy képet a magyar gazdaság 2024-es állapotáról, feltárva a legfontosabb trendeket, kihívásokat és az előttünk álló évre vonatkozó főbb előrejelzéseket.

facebookMegosztás Facebook-on