Energiaárak 2024: Változó Energiakiadások: A KSH Módszertana és a Piaci Valóság Közötti Szakadék
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Energiaárak 2024: Változó Energiakiadások: A KSH Módszertana és a Piaci Valóság Közötti Szakadék

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A KSH "Innovatív" Módszertana és Annak Kritikái

Az elmúlt hónapokban kialakult helyzet, melyben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) változásokat eszközölt a lakossági energiaárak meghatározásában, komoly vitapont a hazai közbeszédben. A helyzet körültekintő elemzésével foglalkozunk a GKI Gazdaságkutató Zrt. közleményének felhasználásával.

Az energiaárak meghatározása központi jelentőséggel bíró téma a gazdaságpolitikában, hiszen közvetlenül érinti a lakosság pénztárcáját és az inflációs mutatókat. A GKI közleménye szerint a KSH 2022 szeptemberében bevezetett új számítási elv a földgáz és az elektromos energia árindex számításánál jelentős torzítást eredményezhet az inflációs adatokban.

Az új módszertan lényege, hogy eltér az általánosan alkalmazott fogyasztói kosár súlyozott árindex számításától, mely az előző évek fogyasztási súlyait veszi alapul. Ezzel szemben az energiaárak esetén a KSH a ténylegesen kifizetett összegek hányadosa alapján számol, ami a fogyasztott mennyiségek csökkenése esetén automatikusan csökkenti az árindexet is.

A problémát a szakértők és a korábbi vezetők, Mellár Tamás és Katona Tamás is kiemelték, jelezve, hogy a valóságos árváltozások nincsenek pontosan tükrözve. Márton Zita közgazdász szintén hangsúlyozta, hogy ez a módszertan mennyiségi változást is magában foglal, nem csak az árindex változást.

A Rezsiárak Rejtett Tévedései

További elemzésekből kiderül, hogy a KSH által megjelenített adatok és a valós piaci viszonyok között jelentős eltérések mutatkoznak. A KSH adatai szerint például 2022 novembere és 2023 novembere között az elektromos energia ára 3,5%-kal, a vezetékes gázé pedig 36%-kal csökkent, ami meglepő az egyébként általában inflációs nyomás alatt álló energiapiacon.

A GKI továbbá kimutatta, hogy lehetőség van a KSH módszerével szemben alternatív árindexszámítást végezni, amennyiben az állami rezsicsökkentések hatására megnövekedett túlfogyasztás súlyát korrekt módon figyelembe vesszük. Az időszakos súlyok kisebb változtatásával a GKI szerint az inflációs hatások is jelentősen eltérhetnek a KSH által hivatalosan közölt adatoktól.

Energiaárak 2024: A közvélemény és a KSH dialógusa

Kiemelt figyelmet érdemel a KSH és a közvélemény közötti kommunikáció, hiszen a statisztikai adatok hitelessége és átláthatósága alapvető fontossággal bír. A KSH közleménye válaszul a GKI állításaira kihangsúlyozza, hogy módszertana megfelel az európai sztenderdeknek és a szakmai elvárásoknak. A Hivatal szerint az általa alkalmazott számítási mód teljes mértékben objektív, és érdemi változtatás nélkül tükrözi a piaci változásokat.

Összegzésül állíthatjuk, hogy a fentiek alapján az energiapiaci árak és az ezekből számított inflációs mutatók kérdésköre bonyolult, összetett és széles körű elemzést igényel. Az érintett felek közötti párbeszéd elengedhetetlenül szükséges a számítások átláthatóságának és a statisztikák megbízhatóságának biztosítása érdekében.

facebookMegosztás Facebook-on