Az MSZP adóreform-javaslatai a jövedelemigazságosság jegyében
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Az MSZP adóreform-javaslatai a jövedelemigazságosság jegyében

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Az MSZP válasza a jövedelemadózás kihívásaira

A szocialisták új tervvel rukkoltak elő az adózás területén, amely egy merész kezdeményezés a hazai gazdaságpolitikában. Tóth Bertalan, az ellenzéki párt prominens tagja kiemelte, hogy a program azoknak kíván kedvezni, akik a jövedelmi skála alacsonyabb szegmensében találhatók. Megtudtuk, az alapörvényük az, hogy a minimálbérből élő családoknak ne kelljen adót fizetniük - ezzel a bevételi küszöböt megemelve a kormánnyal szembeni szociális elkötelezettségüket hangsúlyozzák.

A bérek és adók új sávokba rendezése

A szocialisták elképzelése szerint az adórendszer szerkezeti átalakításra szorul. Az adókulcsok a minimálbér és a mediánbér között sávosan emelkednének, maximum 15 százalékos szintig. Azokra, akiknek bruttó fizetése meghaladja a minimálbér ötszörösét, egy 10 százalékos szolidaritási járulékot vetnének ki, ezzel a magasabb keresetűek nagyobb részvételét biztosítva a közteherviselésben.

Nyugdíjjárulékok és a plafonok beállítása

Az MSZP újraszabná a nyugdíjjárulék területét is. A tervek között szerepel a nyugdíjjárulék-plafon újbóli bevezetése, aminek köszönhetően a magasabb jövedelmek feletti rész kevésbé húzná vissza a nyugdíjrendszert, valamint csökkentené a különböző generációk nyugdíjai közötti diszparitást.

A tőkejövedelmek progresszív adóztatása

A párt szem előtt tartva az igazságos adópolitika eszményét, a tőkejövedelmek adózását is megcélozná. Ezen bevételi típusokat magasabb adókulccsal sújtanák, mint a munkából származó jövedelmeket, és az osztalékadót is lépcsőzetessé tennék.

Nagyvállalati adók és a társasági adó változtatásai

Az MSZP nehezményezi, hogy a nagyobb magyar vállalatok gyakran elkerülik a nyereségadó fizetését, ezért a társasági adót 15 százalékra növelnék, kivéve a kis- és középvállalkozásokat, melyeknek célzott kedvezményeket biztosítanának. Emellett azt javasolják, hogy a társasági adó 3 százalékát a vállalatok munkavállalóik között osztalék formájában osszák el.

Az MSZP terve egyértelműen a társadalmi igazságosság és a terhek méltányosabb elosztásának szellemében fogant. Kérdéses azonban, hogy ezek az irányelvek miként érvényesülhetnek a gyakorlati politikában, és milyen hatással lennének az ország gazdasági stabilitására.

facebookMegosztás Facebook-on