Újraírták a Rezsivédő Szabályokat: Kulcsszámok és Változások 2024-re
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Újraírták a Rezsivédő Szabályokat: Kulcsszámok és Változások 2024-re

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Új Szabályozási Keret a Rezsicsökkentés Támogatására

A Magyar Kormány új rendeletet alkotott, mely megújította a villamosenergia-szolgáltatók számára szóló ellentételezési előírást, amelyet az Energiaügyi Minisztérium bocsátott ki. Ennek célja, hogy támogassa és szabályozza a rezsicsökkentés kereteit a villamos energia esetében, jelentős hatással az energiapiacon működő nagykereskedőkre.

Hangsúlyos Változások a Villamos Energia Árképzésében

Esszenciális változként az új rendelet értelmében meghatározza az úgynevezett 'indokolt árat', amely nem haladhatja meg a 2022-es évben alkalmazott 12,34 Ft/kWh díjszabást. Az indokolt ár mértékét a nagykereskedelmi piac jelentős befolyással bíró szereplőinek kell alkalmaznia az eladásra szánt villamosenergia teljes mennyiségére vonatkozóan.

Fontos Számadatok a Kereskedők Számára

A 2024-re vonatkozó előirányzatokat tekintve az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. számára 6 122 077 MWh, míg az E.ON Áramszolgáltató Kft. esetében 4 733 258 MWh villamos energiát lehet számításba venni, ami megmutatkozik a korábbi évek számaival összevetve enyhe csökkenést. Mindkét esetben a kijelölt mennyiségek alacsonyabbak, mint az előző évben volt.

A Rezsivédelmi Szolgáltatások Részletezése

A rendeletben meghatározzák, hogyan kell figyelembe venni a rezsivédelmi szolgáltatás során felmerülő energiasmérleget. Kimondja, hogy az előző évben történt, de az aktuális évre áthúzódó villamosenergia-beszerzés a következő évben belső beszerzésként kerül számításba.

Az Elszámolás és a Megfelelőség Ellenőrzése

A szabályozás értelmében a tárgyévet megelőző évi január 31-ig szükséges az energiaügyekért felelős miniszter által az ellentételezést érintő belső nyilatkozat kiadása. Ennek megfelelőségét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal független ellenőrzése garantálja.

A Rendelet Hatálybalépése

A fontos szabályozás 2024-re januárjában lépett életbe, és jelentős hatást gyakorol az áramszolgáltatást igénybe vevő lakosság körében és az energia piacon egyaránt. Jelentős elvárásokat támaszt a szolgáltatók felé, amelyek komoly hatással lesznek a piaci viszonyokra és a végfelhasználók költségeire.

facebookMegosztás Facebook-on