Tanári béremelés: Hogyan változott a pedagógusok jövedelme?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Tanári béremelés: Hogyan változott a pedagógusok jövedelme?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Tanári béremelés: Hogyan változott a pedagógusok jövedelme?

A tanárok és pedagógusok anyagi megbecsülése mindig is fontos tényező volt az oktatás minőségének szempontjából. Nemrégiben azonban lényeges változások történtek ezen a területen, amelyekről minden érintettnek és érdeklődőnek tudomást kell szereznie. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkárá, Rétvári Bence által közölt információk szerint a tanári bérek átfogó emelése jelentős mértékű jövedelemnövekedést eredményezett az oktatásban dolgozók számára.

A béremelés kiterjedése

A friss intézkedések nem korlátozódtak csupán az alapilletmény növelésére. Számos más terület is érintett lett, beleértve a különböző pótlékokat és megbízási díjakat, amelyek összességében jelentős mértékben nőttek. Például az osztályfőnökök, igazgatók, munkaközösség-vezetők, igazgatóhelyettesek, tagintézmény-igazgatók, intézményegység-vezetők, valamint a többlettanítási órákat tartó pedagógusok is jelentős bérnövekedésnek örülhettek. Ezen felül külön figyelmet kapott a nemzetiségi, a gyógypedagógiai és a diabéteszpótlékok növelése is.

Az emelés konkrét számai

A tankerületi iskolákban dolgozó tanárok havi bérének átlaga jelentős mértékben, nagyjából 652 530 forintra emelkedett. Az igazgatói illetmények esetében még ennél is nagyobb mértékű növekedést lehetett tapasztalni, átlagosan 1 018 403 forintra. A háttérben egy 340 milliárd forintos tanárbéremelési alap áll, amely kizárólag a pedagógusok és óvónők béremelésére lett létrehozva.

További juttatások

Ne feledkezzünk meg azokról a speciális juttatásokról sem, amelyeket bizonyos csoportok kaptak. A mesterképzésen végzettek 2 százalékkal, míg a hiányszakot oktató pedagógusok 4 százalékkal többet kaptak. Különösen fontos kiemelni azokat a pedagógusokat, akik hátrányos helyzetű térségekben vagy osztályokban dolgoznak, ugyanis ők egyedi, 20 százalékos többletjuttatásban részesültek.

Összefoglalva

A friss intézkedések és bérrendezések következtében a pedagógusok és tanárok jövedelmi helyzete jelentősen javult. Az emelések nemcsak az alapjövedelmet érintették, hanem széles körűek voltak, több területet és pozíciót is érintve. Ez a lépés nemcsak a tanulók számára biztosít jobb minőségű oktatást, de a pedagógusok megbecsülésének és motivációjának növelése szempontjából is fontos.

facebookMegosztás Facebook-on