Súlyos fogyatékossággal élő személyek: Szignifikáns Könnyítés - 160 Ezer Forint Személyi Kedvezmény a Látókörben
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Súlyos fogyatékossággal élő személyek: Szignifikáns Könnyítés - 160 Ezer Forint Személyi Kedvezmény a Látókörben

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Támogatási Rendszer Változásai: A Személyi Kedvezmény Nő

A súlyos egészségi állapotban élők életét könnyítő támogatások egyre inkább teret kapnak. A személyi kedvezmény, mely az adózók számára kedvező lehetőségeket rejthet, a személyi jövedelemadó területén mutatkozik meg és szorosan összekapcsolódik a munkavégzésből származó jövedelemmel.

2021 óta az igen kellemes hír, hogy a súlyosan fogyatékos állapotban élő magánszemélyek számára a személyi kedvezmény olyan eszközt jelent, mely lehetővé teszi adóalapjuk csökkentését. Ennek mértékét a minimálbér egyharmada és annak száz forintra történő kerekítése határozza meg. Az aktuális minimálbér tükrében 2024-ben további emelkedésre számíthatnak a kedvezményben részesülők.

Minden hónapban a személyi kedvezmény összege a minimálbér egyharmadának száz forintra kerekített értékével egészítheti ki a jövedelmet. Ez a gyakorlatban havonta 13 335 forint adóalap-csökkentést, éves számításban pedig akár 160 ezer forint megtakarítást jelenthet.

Ki Jogosult a Kedvezményre?

Az igénybe vehető hónapok meghatározása során azok a periódusok vehetők figyelembe, amikor a fogyatékos állapot az illetőkről szóló dokumentum – például orvosi igazolás vagy határozat – alapján legalább egy napig fennállt.

Azok a személyek férhetnek hozzá a kedvezmény kínálta előnyökhöz, akik orvosi diagnózis alapján súlyos fogyatékosság csoportjába esnek, vagy akik bizonyos támogatásokat, úgy mint rokkantsági járadékot vagy fogyatékossági támogatást, már megkapnak.

További Tükröződések a Kedvezmény Rendszerében

Az, hogy nem minden kórkép utal egyértelműen a személyi kedvezményre jogosító állapotra, újabb kérdéseket vet fel. Példának okáért a szívbetegséggel élők esetében nem elég önmagában a diagnózis, hanem a betegség milyensége is meghatározó lehet az adókedvezmény szempontjából.

Súlyos fogyatékossággal élő személyek

Összegezve, a súlyosan beteg állampolgárok számára egyre elérhetőbbé válik a személyi kedvezmény, amely jelentős megkönnyebbülést jelenthet az érintetteknek és közvetlen hozzátartozóiknak. Az új rendszer kidolgozása és a jogosultsági feltételek tisztázása mindennél fontosabb a kérelem benyújtása előtt.

facebookMegosztás Facebook-on