Rezsiárcsökkenés: A háztartások összehúzták a nadrágszíjat
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Rezsiárcsökkenés: A háztartások összehúzták a nadrágszíjat

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A KSH adatok tükrében: Hogyan alakultak a lakossági energiaárak?

A magyar háztartások energiakonsumpciója egy érdekes fordulatot vett az elmúlt időszakban, ami nemcsak a pénztárcájukat kímélte, de az országos inflációs rátára is kedvező hatással volt. Bár tényleges áremelkedést nem tapasztalhattunk, a háztartási szintű átlagárak csökkenése már kézzel fogható eredményeket hozott.

Gáz és áram: Mennyit is fizetünk valójában?

Az utóbbi másfél évben a rezsicsökkentés jegyében rögzített árak nem mutattak változást – a gáz 102 forint, míg az áram 767 forint körül ingadozott köbméterenként, illetve kilowattóránként. Modern Magyarország energiamenedzsmentje azonban ennél összetettebb képet fest.

Lényeges változások a háztartások energiafogyasztásában

A befagyasztott tarifák ellenére a KSH felfedezte, hogy a valós átlagárak csökkentek. Számos tényező járulhatott hozzá ebbe az irányba: a magasból visszaeső gázár, a megfeszített költségvetés, valamint a kedvező időjárási viszonyok együttesen a takarékosságra sarkallták a magyar családokat. Ennek köszönhetően a megnövekedett gázárat megfizető háztartások aránya jelentősen csökkent – 22%-ról 10%-ra.

Spórolás az infláció ellen

Az átlagfogyasztás alatt maradó családoknak köszönhetően egyre többek számára érvényesült a kedvezményes, 102 forintos ár, ami alaposan leszorította az inflációs mutatókat is. Portfólió elemzése szerint ez 0,7 százalékponttal mérsékelte a decemberi inflációs mutatót, így az 5,5%-on állt meg. Megállapítható tehát, hogy a KSH módszertana helytálló a kettős árazású energiatermékek esetében is.

Áram és fűtőanyagok: Az árak finom mozgása

Az áramnál hasonló, bár kevésbé markáns csökkenést figyelhettünk meg – a KSH adatok alapján a költségek 45 és 33 forintra mérséklődtek kilowattóránként. A téliesebb napokon különös figyelmet érdemel a tűzifa és brikett árak alakulása is, melyek szintén stabilak maradtak, vagy enyhe csökkenést mutattak.

Gázpalack cseredíj: Kisebb kiadások várhatók

A gázpalack piacán is érzékelhető változások zajlottak – a nagykereskedelmi gázárak csökkenésével párhuzamosan a cseredíjak is mérséklődtek, bár korábban az emelkedéseket nem követték oly mértékben.

Havi és éves szintű energiaár-változások vizuális áttekintése

Az energiaárak piacát idősoros ábrákon is megfigyelhetjük, melyek részletesen bemutatják a havi változásokat és az éves trendeket is.

A jól meghatározott háztartási energiaárak változásainak elemzése kulcsfontosságú az általános gazdasági helyzetértékeléshez, éppúgy, mint egyes családok költségvetési döntéseinek megértéséhez. Az árak finom változásai mögött húzódó tényezők – mint az energiahatékonyság, a környezettudatos magatartás és a piaci dinamikák – mindegyike fontos szerepet játszik abban, hogyan alakulnak a hazai inflációs tendenciák.

facebookMegosztás Facebook-on