Pénzügyi Stratégiák Kelet-Közép-Európában: A Magyar Megtakarítási Rekord
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Pénzügyi Stratégiák Kelet-Közép-Európában: A Magyar Megtakarítási Rekord

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Lényeges növekedés a magyar háztartások megtakarításaiban

Az Erste-csoport legújabb közlése alapján egyedülálló emelkedést figyelhettünk meg a magyar családok megtakarításaiban, amely a kelet-közép-európai régióból kiemelkedik. A megtakarítások volumene húsznyolc százalékkal bővült, ami változásokat és új irányokat sejtet a nemzet gazdálkodási szokásaiban.

A regionális összehasonlítás

A felmérés több térségbeli ország adatait vizsgálta meg, beleértve a Cseh Köztársaságot, Horvátországot, Magyarországot, Romániát, Szerbiát és Szlovákiát. Meglepő, de a szlovákok közel kilencvenhat százaléka tartja fontosnak a jövőbiztosító megtakarításokat, míg Szerbiában a lakosság kisebb része, mindössze kilencvenhat százaléka látja így. A magyarok körében is magas, nyolcvankét százalékos ez az arány.

Ki a legtöbbet, ki a legkevesebbet?

A cseh háztartások havonta átlagosan száznegyvennégy eurót tesznek félre – ők vezetik ezt a statisztikát. Közvetlenül utánuk a szlovákok helyezkednek el százhuszonöt euróval, ám a magyar háztartások sem maradnak el túlzottan a mezőnytől százhat euróval. A sor végén a szerbek állnak, akik havonta mindössze ötvenegy eurót képesek megspórolni.

A megtakarítások célja és tárolásának módja

Az adatok azt mutatják, hogy a térség lakosai általában váratlan helyzetek elkerülése érdekében próbálnak pénzt félretenni, és gyakori, hogy a megtakarításokat hagyományos megtakarítási vagy folyószámlákon tartják. Megjegyzendő, hogy a horvátok több mint fele érzi úgy, hogy pénzügyi helyzetük romlott az elmúlt években, a magyarok is hasonlóan látják jövőjüket.

Megtakarítások és a jövő

A szlovákok és csehek állnak az élen, ha általános pénzügyi tartalékról és időskori öngondoskodásról van szó, itt a megtakarítók jelentős többsége tesz félre. A magyar háztartások több mint fele tesz félre az általános pénzügyi biztonságra, míg a nyugdíjas évekre való felkészülés már jóval kevesebbek számára prioritás.

Információforrások és banki tanácsadás

A legtöbb ember családtagjaik és az internetes erőforrások révén tájékozódik befektetési döntései előtt. Ezzel szemben ugrásszerűen nőtt azoknak az ügyfeleknek a száma, akik banki tanácsadót vonnak be a folyamatba, hogy magabiztosabb lépéseket tegyenek a pénzügyi jövőjük érdekében.

facebookMegosztás Facebook-on