Pedagógusok Létszámcsökkenése: Új Mélypont a Magyar Oktatásban
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Pedagógusok Létszámcsökkenése: Új Mélypont a Magyar Oktatásban

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Pedagógusok Száma: Több éves Csúcsot Döntött Meg a Létszámcsökkenés

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése alapján a magyar közoktatás és szakképzés neuverőinek száma aggodalomra ad okot. A statisztikák szerint a 2023/2024-es tanév az eddigi legalacsonyabb pedagóguslétszámot mutatja ki. Jelenleg mindössze 145 589 pedagógus tölt be főállást az oktatási intézményekben, ami érthetetlen módon kevesebb 1610 fővel a tavalyi adatokhoz képest.

Általános Iskolai Tanárok: A Létszámvesztés Fő Célpontja

Az általános iskola keretein belül a legnagyobb mértékű a visszaesés, hiszen 1161 tanár távozott a korábbi évekhez képest. Ezzel szemben a technikumok és szakgimnáziumok jelentenek biztató kivételt, ahol enyhén nőtt a pedagógusok száma.

Mi áll a Létszámcsökkenés Mögött?

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője szerint az egyik legfőbb oka a változásnak az új pedagógus életpályatörvény, amely megszüntette a pedagógusok közalkalmazotti státuszát, és számos más, a szakma számára kedvezőtlen intézkedést hozott.

Diáklétszám: Növekvő Trend a Felsőoktatásban

Ellenpontként az adatok azt is jelzik, hogy a felsőoktatási intézmények tanulóinak száma jelentősen nőtt, több mint 20 ezerrel emelkedett a diákok összlétszáma az előző évhez képest. Azonban a köznevelési intézményekben is növekvő diákszámról számol be a KSH, hiszen összesen 26,7 ezerrel többen ülnek most az iskolapadokban.

Mit jelent ez az Oktatási Szektornak?

Ezek a változások kihívás elé állítják a magyar oktatást, és szükségessé teszik a párbeszédet és az intézkedéseket a pedagógusok megfelelő munkakörülményeinek és a magas színvonalú oktatás fenntartásának érdekében. Az oktatás iránti elkötelezettséget és a jövő nemzedékének nevelését nem veszélyeztetheti a szakemberhiány és a feszült munkakörülmények. A köznevelés és a szakképzés területén jelentkező pedagógushiány mélyebb elemzésre és a meglévő problémák orvoslására szorul.

facebookMegosztás Facebook-on