Nyugdíjpénztárak 2023-as Felívelése: Rekord Többletek és Hozamok
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Nyugdíjpénztárak 2023-as Felívelése: Rekord Többletek és Hozamok

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Nyugdíjpénztárak 2023: A Gazdagodó Szektor Áttekintése

Az elmúlt év egy igazi fordulópontot jelentett a hazai önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak számára. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) által nyilvánosságra hozott adatok szerint, 2023-ban a szektor minden eddiginél erőteljesebb bővülést és hozamnövekedést könyvelhetett el. De pontosan milyen számokról és eredményekről van szó? Merüljünk el a részletekben!

Megtakarítási Csúcsok és Meredek Hozamnövekedés

A 2023-as év az önkéntes pénztárak számára számos rekordot hozott. Az összesített vagyoni érték közel 2000 milliárd forintot ért el, ami éves szinten mintegy 21%-os növekedést jelent. Ezt az impozáns bővülést a taglét szám növekedése is kísérte, amely az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak esetében a 2,08 millió főt is meghaladta.

Különös figyelmet érdemelnek az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai. A tavalyi év negyedik negyedévében 6,58%-os, míg az egész évre nézve 17,38%-os átlagos hozamot könyvelhettek el, ami majdnem teljes mértékben ellensúlyozta a magas inflációs ráta negatív hatásait. A legtöbb portfólió esetében a hozam 20% felettire rúgott, amely kiemelkedő teljesítmény a pénzügyi piacokon.

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok befizetései is növekedtek, év végén elérve a 83,8 milliárd forintot, amely bár csak 2,6%-kal múlja felül a 2022-es adatokat, az év végi növekmény majdnem 8%-os volt. A munkáltatói befizetések pedig közel 13%-kal bővültek, így most már a nyugdíjpénztári bevételek 35%-át teszik ki.

Az Egészségügyi Pénztárak Virágkora

Az önkéntes egészségpénztárak sem maradtak le a nyugdíjpénztárak mögött. A tagok száma több mint ötvenezerrel bővült, elérve a 1,04 millió főt, a megtakarítások összege pedig meghaladta a 81,6 milliárd forintot. Ezt a látványos bővülést a tagok és a munkáltatók befizetésekben való aktívan növekvő részvétele indokolja.

Befektetések a Jövőbe: Lakáscélú és Gyermekekkel Kapcsolatos Kiadások

Érdekes adalék, hogy nem csupán a megtakarítások és hozamok nőttek jelentősen, de a nyugdíjpénztárak által finanszírozott lakáscélú jelzáloghitel-törlesztések és gyermekekkel kapcsolatos szolgáltatások kiadásai is rekordösszegeket értek el 2023-ban. Ez egyértelműen jelzi, hogy az önkéntes pénztárak egyre fontosabb szerepet töltenek be a társadalom jövőbeli stabilitásának és jólétének biztosításában.

Összegzés

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége által közölt adatok egyértelműen bizonyítják, hogy a nyugdíj- és egészségpénztárak területén 2023-ban egyaránt jelentős előrelépések történtek. A rekordbefizetések, a magas hozamok és a taglétszám növekedése mind arra utalnak, hogy ezek a pénztárak egyre meghatározóbb szerepet töltenek be az emberek hosszú távú megtakarításaiban és jólétében. Az előrejelzések alapján ez a tendencia a közeljövőben is folytatódni várhat, ami pozitív hatást gyakorolhat a magyar gazdaságra általánosságban.

facebookMegosztás Facebook-on