Nyugdíj-megtakarítások 2024 Térképe: Európa Jelentős Választéka és Magyarország Kihívásai
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Nyugdíj-megtakarítások 2024 Térképe: Európa Jelentős Választéka és Magyarország Kihívásai

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Járvány Hatása a Nyugdíjcélú Megtakarításokra

Az elmúlt években világossá vált, hogy a koronavírus-járvány jelentősen befolyásolta az emberek pénzügyi szokásait. Egy felmérés megmutatta, hogy amíg sokan kényszert éreztek a járvány alatt felhagyni a megtakarításokkal, egyre többen kezdtek el újra a jövőjükre gondolni és visszatértek a megtakarítási stratégiáikhoz, amint stabilizálódtak a körülmények.

Magyarország a Nyugdíjtakarékossági Térképen

Több mint harmada a magyarországi lakhosságnak vágyakozik a nyugdíjcélú megtakarítások felé, ám anyagi akadályokba ütközik. Rámutatva a probléma komolyságára, egy felmérés feltárta, hogy az emberek 58%-a érdeklődne a nyugdíj-megtakarítási ajánlatok iránt, de közülük is számosan nem tudják megengedni maguknak ezt a formátumot, vagy információhiányban szenvednek.

Nyugdíjas Éveink Anyagi Biztonsága

A nyugdíjas éveink minősége a jelen döntéseinken múlik. Egy frissen publikált felmérés szerint az állami nyugdíjból és a kiegészítő megtakarításokból nem mindenki látja biztosítottnak a kényelmes életet idős korára. A válaszadók átlagosan 2,6 pontot adtak a skálán, amely a magyarok esetében még alacsonyabb, csupán 2,3-as átlaggal.

Biztonság vagy Magas Hozam?

Miközben a gazdasági környezet változik, olyan átalakuló tendenciák jelennek meg, mint például az, hogy a megtakarítók többsége biztos befektetési formát keres. Az emberek 82%-a inkább részesíti előnyben a biztonságot és preferálja azokat a megtakarítási formákat, amelyek legalább a befektetett tőke visszatérítését garantálják.

Európa Népessége és a Nyugdíjrendszerek Kihívásai

Európa népességének elöregedése súlyos nyomást gyakorol a nyugdíjrendszerekre. Prognózisok szerint az EU 80 év feletti polgárainak száma 2017 és 2080 között több mint kétszeres növekedést mutat majd. Ezek a változások évente mintegy 2 ezer milliárd eurós plusz megtakarítást tesznek szükségessé.

A Magyarországi Nyugdíjbiztosítások Piaca

Az MNB adatai szerint hazánkban a nyugdíjbiztosítások terén pozitív trendek figyelhetőek meg. A rendszeres díjú nyugdíjbiztosítási szerződések száma lassan eléri az 500 ezres lélektani határt, miközben az adókedvezmények tovább növelik az öngondoskodás vonzerejét.

Az Adókedvezmények Maximális Kihasználása

Az év vége mindig is fontos időszak volt a nyugdíjas megtakarítások szempontjából. Az adókedvezmények – amelyek a befizetések 20%-át, maximum 130 ezer forintot jelentenek – extra ösztönzést nyújtanak a megtakarítóknak, hogy eseti befizetésekkel maximalizálják az adókedvezményük mértékét.

Sokak számára most válik egyre fontosabbá, hogy gondosan tervezzék meg idős koruk pénzügyi hátterét. Ahhoz, hogy a kihívások mellett a lehetőségeket is meglássák, fontos a tudatos pénzügyi tervezés és az elérhető információk átlátható rendszere.

facebookMegosztás Facebook-on