Csökkenő munkanélküliség, Munkaerőpiaci paradoxon: Szűkülő gazdaság mellett – Magyarország adatai tükrében
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Csökkenő munkanélküliség, Munkaerőpiaci paradoxon: Szűkülő gazdaság mellett – Magyarország adatai tükrében

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A gazdasági válság paradoxona: felsőhangon a foglalkoztatottság

A globális gazdasági hullámok ellenére számos jelenségre figyelhetünk fel, amelyek ellentmondanak a megszokott gazdaságelméleti reakcióknak. Ennek megértéséhez közelebbről vizsgáljuk meg a munkaerőpiaci tendenciákat, különös tekintettel a magyar helyzetre.

Kirúgás vagy tartás – vállalati dilemma a válság idején

Sok vállalatvezető számára a recesszió gyakran kétségek közötti lavírozást jelent a munkaerő megtartása és a leépítés dilemmája kapcsán. Tanulva a Covid-19 pandémia során tapasztaltakból, a legtöbb cég körültekintőbb lett: a hirtelen elbocsátások rövid távú költségmegtakarítása helyett az átmeneti munkaerőtartós stratégiát részesítik előnyben.

A fejlett világ munkaerőpiaci tűzfalai - Csökkenő munkanélküliség

Nézzünk be közelebbről a fejlett államok elmúlt időszaki munkaerőpiaci helyzetébe, ahol az energia- és inflációs válság kevésbé érintette meg a foglalkoztatást, mint azt sokan várták. Ami a szűkebb hazai viszonyokat illeti, itt a gazdasági recesszió elkerülhetetlen következményként tűnt fel, ám az elvárt munkanélküliségi hullám mégsem érte el a partot.

Hogyan úszta meg Magyarország a munkanélküliségi válságot?

Miközben a világgazdaság hangsúlyozta a munkaerőpiac rugalmasságát, a magyar helyzet jelentős különbségeket mutat. A mélyre süllyedő GDP és az árak drasztikus ugrása ellenére a foglalkoztatottság új csúcsokat döntött, magával ragadva a makrogazdasági elemzőket a jelenség okainak keresésében.

A munkaerőhiányról dióhéjban

A folytonos képzett munkaerő iránti igény nemcsak egy gazdasági bölcsesség, hanem a valóság talaján is megálló tény. A munkaerőhiány visszatérő motívuma kiemelkedő jelentőséggel bír, amint a szűkösebb gazdasági időkben a vállalatok számára is világossá válik az értékes munkaerő megtartásának fontossága.

Csökkenő munkanélküliség: A kilábalás előszele, és ami mögötte van

Miközben a megfigyelhető csoportos leépítések egyre több vállalatot érintenek, a hosszú távú kilátások továbbra is a munkaerőpiac erősödését jelzik. Továbbra is három érték vezérli a cégek gondolkodását: munkaerőhiány, munkatermelékenység és a gazdasági növekedés körvonalainak kibontakozása.

facebookMegosztás Facebook-on