Mérsékelt Bérrobbanás: Munkások és Középvezetők Zsebében Csörög az Új Forint
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Mérsékelt Bérrobbanás: Munkások és Középvezetők Zsebében Csörög az Új Forint

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Fizikai Munkások Bérváltozása: Átlagok és Kivételek

A fizikai területen dolgozók számára 2023 vége erős pénzügyi növekedést hozott: jelentős, 1630 forintról 1952 forintra ugró béremelkedés volt megfigyelhető. Ennek hátterében a decemberi minimálbér-emelkedés is meghúzódik, aminek hatására a bérek már az év utolsó hónapjában magasabbak lettek. Az ország egyes részein, különösen a Közép-Dunántúlon, Közép-Magyarországon és a fővárosban az átlagos órabérek még magasabbra szöktek, elérve vagy megközelítve a 2600 forintot.

Az Egyedi Bérdinamika: Minimálbér-emelés Hatása

A munkaerő-kölcsönző Trenkwalder megfigyelései szerint, Hamrák Viktor igazgató úr elmondása alapján, egy egyszeri tényező, a minimálbér emelkedés is segített abban, hogy ebben az időszakban kiemelkedően magas bérnövekedést tapasztaljunk. Ez az elmozdulás jelentős: estimációik alapján a növekedés 13-15 százalék között mozoghatna a kivételes minimálbér-emelés hatása nélkül.

A Reálbérek Újra Növekvő Pályán

Annak ellenére, hogy decemberben az infláció aránya 5,5 százalékon állt, a reálbérek növekedése tovább folytatódhat, már a 2023-as esztendőben tapasztalt visszaesést követően is. Ez erős alapokat teremt a folyamatos jövedelmi fejlesztésre a fizikai munkaerőpiac területén.

Középvezetők Javuló Fizetései: Statisztika és Előrejelzés

Azt követően, hogy a Moore Hungary konzultációs cég mintegy 500 középvezetői pozíciót vizsgálva megállapította, hogy a bérnövekedési ütem átlagosan 10,3 százalék volt, jóslatokat is tehettek a jövőre nézve. A jellemzően januárban esedékes béremelések ellenére is kétszámjegyű növekedést figyeltek meg, ami reménykeltő jele lehet a reálbérek további növekedésének.

Szolgáltatóközpontok (SSC-k) Bérváltozásai

Végezetül a közel 60 ezer dolgozót foglalkoztató szolgáltatóközpontok középvezetői bérszintje is emelkedett, mintegy 9,3 százalékkal az elmúlt év folyamán. Ebből következtetve a rejtelmes piaci dinamika és a növekvő munkaerőpiaci verseny arra ösztönzi a vállalatokat, hogy a következő években magasabb béreket kínáljanak.

Vajon a hazai és a külföldi munkaerő özönlését követő verseny milyen kihatással lesz a magyar munkaerőpiacra? A fizikai munkaerőtől kezdve a szellemi szektoron át egészen a középvezetésig mindenhol felfelé ívelő bérváltozásokra számíthatunk. A tavalyi év zárása egyértelműen pozitív jeleket sugall, melyek a növekedési trend folytatódását vetíthetik előre a magyar gazdaságban.

facebookMegosztás Facebook-on