Megtorpanó Autóeladások és Villanyautók Feljövőben: A Magyar Járműpiac 2023-as Körképe
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Megtorpanó Autóeladások és Villanyautók Feljövőben: A Magyar Járműpiac 2023-as Körképe

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Használt Autó Piac Visszaesése

Az autópiaci trendek folyamatosan változnak világszerte, és ez a változásnak köszönhetően számos kihívást jelent a vásárlók és az eladók számára egyaránt. Itthon is érzékelhetőek ezek a tendenciák; a 2023-as adatok azt mutatják, hogy a magyarországi használtautó-piac 16,2%-kal esett vissza, míg az újautó-piac viszonylag stabil maradt mindössze 3,4%-os csökkenést mutatva.

Az Újautó-piac Reménykeltő Stabilitása

A kihívások ellenére, a magyar újautó-piac 2023-ban adott okot némi optimizmusra. A forgalomba helyezett új személygépjárművek száma elérte a 107 720-at, ami bár 3,4%-os csökkenésnek tűnhet az előző évhez képest, mégis stabilnak mondható a körülmények fényében.

A Zöld Járművek Növekvő Népszerűsége

A zöld energiára való átállás egyre több figyelmet kap világszerte, és Magyarország sem kivétel. A tisztán elektromos autók iránti érdeklődés jelentős, 23,4%-os növekedést mutat, a plug-in hibrid járművek iránti kereslet pedig 13,7%-kal emelkedett. Megfigyelhető, hogy a teljes regisztrált járműpark majdnem 11%-a már vagy elektromos, vagy hibrid típusú.

A Járműpiaci Szegmensek Egyenkénti Áttekintése

Az autópiac nem csupán az új és használt személygépjárművek forgalmáról szól; különböző szegmensei más-más dinamikát mutatnak. A kishaszonjárművek piaca 17,5%-os növekedést jegyzett, a nagy haszonjárműveké pedig 11,3%-kal bővült. Az autóbuszok esetében is pozitív változás volt tapasztalható, 820 új jármű forgalomba helyezésével, ami 17,5%-os növekedés az előző évhez képest. A motorkerékpár-piac szintén jelentős, 26%-os bővülést ért el.

A Használt Járművek Piacának Alakulása

A használt személyautók piaca érezhetően visszaesett: 2023-ban 105 667 használt személyautót helyeztek forgalomba, ami 16,2%-os csökkenés egy év alatt. A használt kishaszonjárművek még nagyobb, 19,3%-os csökkenést szenvedtek. Eközben a magyarországi járműpark átlagéletkora is folyamatosan emelkedik, már meghaladva a 15 évet.

Jövőkép és Várakozások

A Magyar Gépjármű-importőrök Egyesületének előrejelzése alapján a kamatok csökkenése és a gazdasági feltételek javulása elősegítheti a piac növekedését. Az elektromos autók iránti kereslet várhatóan jelentős növekedést mutat majd, ütemét pedig az állami támogatások mértéke is befolyásolhatja.

ÖssMagyar Járműpiac

A cikk tartalmából világos, hogy a magyar autópiac több szempontból is átalakulóban van. A klasszikus használt és új autók piaca mellett egyre inkább teret nyernek az elektromos és hibrid járművek, ami nem csak az autóipari trendeket, de az ország energiafelhasználásának jövőjét is befolyásolhatja. Az előttünk álló időszakban valószínűleg a zöld technológiák és azok állami támogatásai határozzák meg a piaci trendek legnagyobb részét.

facebookMegosztás Facebook-on