Bumchun: Megfontolt Lépések a Visszaeső Autóiparban - Hogyan Alakul Át a Munkaerőpiac?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Bumchun: Megfontolt Lépések a Visszaeső Autóiparban - Hogyan Alakul Át a Munkaerőpiac?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Bumchun vállalat válasza: Miért és kiket bocsátottak el?

A járműipari szektorban érzékelhető erőteljes visszaesés hatására a dél-koreai cég, a Bumchun Precision Hungary, a Nógrád megye szívében, nem kerülte el a szerkezetátalakítás sorsát. Az ebből adódó tájékoztatást a Világgazdaság is megosztotta a nagyközönséggel. Hatvan munkavállaló kényszerült távozásra az elmúlt hónapokban, amit az autóipar aktuális kihívásaival indokoltak.

Vietnámi munkaerő és a közös megegyezés valósága

Erre reflektálva, a gyár vezérigazgatója, Kim Ho Youn Facebookon tette közzé vállalatvezetői nézőpontját. A problémát a tavalyi évben bekövetkező erőforrás-bővítés korrekciójában látják. Mindamellett, hogy temporálisan vietnámi vendégmunkások bevonása történt, a távozó munkavállalók a kiépített vállalati konszenzus jegyében hagyták ott a vállalatot – állítja a vezető. A közös megegyezés azonban rendszerint a munkavállalók elbocsátását takarja.

Több nemzetiségű munkavállaló is érintett

Youn hangsúlyozta, hogy a létszámcsökkentés nem csupán magyar dolgozókat sújtott, hanem a korábban említett vietnámiak mellett kirgízek, valamint ukránok is áldozatául estek a leépítésnek. Az események kapcsán Nagy Márton nemzetgazdasági minisztériumi felelős vizsgálatot rendelt el.

A vállalati kvóták és állami támogatások szerepe

Mindeközben a Bumchun ügyvezetője hozzáfűzi, hogy a vállalatuk a munkahelyteremtési elvárásokat túlszárnyalja, emellett jelentős állami támogatásban részesült a múltban. Arra is kitért, hogy a gyári dolgozók többsége továbbra is magyar állampolgár.

Bumchun

A fenti tények tükrében az autóipari vállalat átmeneti nehézségek és kihívások közepette igyekszik alkalmazkodni az átalakuló piaci viszonyokhoz. Az állami szervek, mint a nemzetgazdasági minisztérium, odafigyelése biztosítja, hogy a munkaerőpiaci változások átláthatóak és szabályosak maradjanak. A Bumchun esete rávilágít arra, hogy a nemzetközi vállalati döntések és a helyi munkaerő-piaci realitások összecsengése, milyen komplex kérdéseket generálhatnak mind a gazdaság, mind a munkavállalók szemszögéből.

facebookMegosztás Facebook-on