Megduplázódtak a Kézműves Szakemberek Jövedelmei: Milliókat Kereshetnek Manapság
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Megduplázódtak a Kézműves Szakemberek Jövedelmei: Milliókat Kereshetnek Manapság

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Bérek az Egekben: Ma már a Mesteremberek Nettó Egymillió Forintot is Haza Vihetnek

Az elmúlt évtizedben tapasztalt drasztikus béremelkedés a kézműves szakmákban atyai örökségnek számít. A klímaszerelőktől a lakatosokig sokan mára elérhetik a havi egymillió forintot. A bérváltozások tükrében nemcsak öröm van azonban; a különbség a főváros és vidék között szűkül ugyan, de az alkalmazottak bére messze elmarad a munkaerőpiaci aranyláztól.

A Mesteremberek Aranykorszaka

A szakértői bérek növekedése az elmúlt években valósággal megugrott. Egyes szakmáknál, mint a klímaszerelőknél és kőműveseknél, a béremelkedés meghaladja a kétszeresét is a korábbi jövedelmeknek. A nominális jövedelemben tapasztalt növekedés üteme még a reálkereseti, inflációval korrigált 45%-ot is meghaladja.

Jelentős Bérkülönbségek a Munkaerőpiacon

Miközben a vállalkozói mesteremberek nettó jövedelme szárnyal, a beosztottként dolgozó szakmunkások kevésbé érezhetik ennek az előnyeit. Növekedésük csupán 9%, ami jelentős reálbércsökkenést jelent számukra. Vannak azonban kivételek, mint a klímaszerelők és kőművesek, akik az alkalmazotti szegmensben is kiemelkedő nettó fizetést vihetnek haza.

Az Olló Egyre Távolabb Nyílik

A munkaerőpiacon tapasztalható jelentős változás, hogy az olló mára már két és félszeres különbséget nyitott a vállalkozó és az alkalmazott munkaerő között, mely 2020-ban még csak másfélszeres volt. Ebben a kontextusban azonban Pfenniberg Ádám, a JóSzaki igazgatója szerint az építkezések és felújítások ára aligha várható, hogy a közeljövőben csökkenjen, noha a szakemberek elérhetősége javult.

Mit Hozhat a Közeljövő a Szakemberek Számára?

A szakértők szerint, habár a hatékonyság javulása pozitív előrelépés, a költségekben érdemi mérséklődés nem valósul meg. Ez a tendencia kihívást jelent a tervezett projektek költségvetésének megállapításakor, mindazonáltal a szakmunka magas értékelése és az igényes kézműves munkák iránti növekvő igény továbbra is garantált lehet a kézműves szakemberek számára.

facebookMegosztás Facebook-on