Magyarország És Az Egynapos Autópálya-Matrica: Nézd Meg, Hogyan Határzotta Meg Az Árakat!
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Magyarország És Az Egynapos Autópálya-Matrica: Nézd Meg, Hogyan Határzotta Meg Az Árakat!

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Az Egynapos Autópálya-Matrica Összegének Megállapítása: Túl magas vagy mégis indokolt?

Az elmúlt napokban a közvélemény figyelme az autópályán való közlekedés egy új aspektusára irányult itthon: a frissen bejelentett egynapos autópálya-matrica árszabásának kérdésére. A magyar kormány a felhajtást követően bejelentette, hogy ennek a matricának a díja 5150 forint lesz, amely az Európai Unióban előírt legmagasabb összeghatárt súrolja.

Az EU a 2024. március 25-ig határozta meg az egynapos matrica bevezetésének határidejét, célként kitűzve a korrekt úthasználat díját azok számára, akik csak átutazóban vannak egy adott országon. Az Eurovignetta irányelv szabályai szerint az egynapos díj nem haladhatja meg az éves matrica 9%-át, amit országunk is nagyon közelről érintett a díjszabással.

Ezzel ellentétben Ausztriában valamivel szerényebb összeget, 8,6 eurót, vagyis körülbelül 3300 forintot kell fizetni ugyanezen jogosultságért, ami felveti a magyar döntés indokoltságát. A közösségi reakciók hűvös fogadtatását tovább erősítette Lázár János, a közlekedési tárca vezetőjének kommentje, mely szerint az emberek inkább a tömegközlekedést válasszák, amit a magas díjjal próbálnak elősegíteni.

A Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke, Kovács Kázmér úr kifejtette nézetét, miszerint az egy napos matrica főként a tranzitforgalom számára kínál megoldást, és a hazai autósok többsége számára még mindig a hosszabb távú jogosultságok jelentik az ideális választást. Az egynapos matrica bevezetése először a tranzitforgalom növelhetőségének veszélye miatt viták tárgyát képezte, ám a jelenlegi szabályozás alapján ez a veszély már nem áll fenn, nyugtat meg Kovács úr. A kisebb járművek számára az időalapú elszámolási rendszer jelenleg nincs terítéken, kizárólag a teherautókat érinti.

A döntésre és annak hatására vonatkozó vélemények színesítik a diskurzust: sok autós talán abban reménykedett, hogy az egynapos matrica jelentős megtakarítást jelentene az ellenértékében nem éppen versenyképes tíznaposhoz képest. Lázár Jánosnak az autózás helyett busszal, vonattal közlekedők gyarapodására alapuló elképzelése kiegészíti a matrica bevezetése körüli párbeszédet, kiemelve egy új, arányaiban kevésbé előnyös rendszer létrejöttét a közlekedési palettán.

Valódi csodára vágyó autósok számára az egynapos matrica ára csalódást keltett, és ezzel a lépéssel a kormány csökkentette azok esélyét, akik egyszeri utazás esetén szerettek volna spórolni. A különböző matricadíjak táblázata felsorolja az alternatívák árait, szembeötlően élesztve a felhasználókban az összehasonlítást és az értékmaximalizálás kérdését.

Az egynapos autópálya-matrica társadalmi és gazdasági implikációi széles körű vitát indíthatnak el, melyek az úthasználattól az autósok pénztárcájáig terjednek. Az új rendszer hozzájárulhat-e a tömegközlekedés előmozdításához, vagy csak magasabb díjakat ró a rövidtávú közlekedőkre, az még a jövő zenéje.

facebookMegosztás Facebook-on