Magyarország lakosságszámának kritikus éve: Az alacsony születési és házassági ráta teljes képe
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Magyarország lakosságszámának kritikus éve: Az alacsony születési és házassági ráta teljes képe

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A születések számában megdöbbentő csökkenés mutatkozik

2023-ban a születések száma új minimumot ért el Magyarországon, miközben a halálesetek száma visszatért a pandémia előtti időszakhoz. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján jelentős, közel nyolcezres zuhanást érzékelünk a születésszámokban mindössze két év leforgása alatt. Ez a csökkenés annak fényében különösen kiemelkedő, hogy a Népmozgalmi jelentés szerint 2023-ban mindössze 85 200 gyermek látta meg a napvilágot.

Az emberi fejlődés terén általában előrelépést várunk, ám a statisztikák rendületlenül tárják elénk a valóságot. Lakosságarányosan szemlélve a helyzet még aggasztóbb, hiszen kiderül: ezer lakosra mindössze 8,9 születés jutott, amely a valaha mért második legrosszabb eredmény.

A termékenységi arányok alakulása

A termékenységi arányok terén a kormány korábban sikereket hirdetett, emellett az előző évtized legrosszabbjával, 1,27-es mutatóval vetette össze a legfrissebb statisztikákat. Azonban már 2022-ben csökkent a teljes termékenységi arányszám: 1,52-ről 1,50-re esett. Ez jelentősen elmarad a népesség szinten tartásához szükséges 2,1-es értéktől.

A házasságkötési kedv visszaesése

A családpolitika és a házasságkötési kedv kapcsolatáról is beszélnünk kell. Míg az elmúlt években rohamos növekedést figyelhettünk meg, ami a családtámogatási rendszer házasságkötéshez kötött juttatásaira vezethető vissza, a 2023-as évben csalódást keltő változást észlelünk: a kötött házasságok száma 50 150-re csökkent, ami elmarad az előző években megfigyelt 63-72 ezer közötti bővüléstől.

Halálozási statisztika és az okok elemzése

A halálesetek számának csökkenése ellenben örvendetes hír. Az éves halálozási adat 127 200-ra mérséklődött, amely hasonlóan alacsony számot utoljára 2016-ban regisztráltunk. A leggyakoribb halálokok között a rák, a szív- és érrendszeri megbetegedések, és a stroke állnak az élen, éves szinten 30 000, 25 000 illetve 10 000 áldozattal.

A lakosságszám változásának elemzése

Összességében a magyar népesség lélekszáma kismértékben nőtt 2023-at zárva. Ha azonban a ki- és bevándorlást kiiktatnánk, akkor csupán 9 557 ezer főből állna az ország népessége. A következő időszakban kulcsfontosságú lesz, hogy a csökkenő születésszám és házasságkötés trend vagy csupán átmeneti megingások-e, valamint hogy a jövőbeni családpolitikai intézkedések miként tudnak segíteni a népesség számszerű fenntartásában, vagy éppen növelésében.

facebookMegosztás Facebook-on