Magyar Lakásárak 2024: Lakáspiaci Kitekintő - A Változás Szele Átfújta A Magyar Lakásárakat
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Magyar Lakásárak 2024: Lakáspiaci Kitekintő - A Változás Szele Átfújta A Magyar Lakásárakat

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Magyarországi Lakásárak: Hol Tart és Merre Tart a Piac?

A legújabb adatok szerint a hazai lakásárak enyhén csökkenő tendenciát mutatnak a közelmúltban, ám vajon meddig tarthat ez a trend? A KSH legutóbbi jelentése kissé vegyes képet fest a lakáspiacról, hisz az árak a tavalyi harmadik negyedévhez képest marginálisan, mindössze 0,3 százalékkal csökkentek, viszont egy év alapján 1,5 százalékos növekedést könyvelhettek el.

Az árak mögött húzódó dinamika megértéséhez fontos szem előtt tartani, hogy ezek az adatok a jövőbeli aktualizálásokkor még módosulhatnak. Tíz év távlatából azonban jelentős változás rajzolódik ki. Az árak 2010 óta jelentős, 179 százalékos növekedést mutatnak, a 2013-as mélypont óta pedig még drámaibb, 218 százalékos emelkedés történt.

Új és Használt Lakások Árindexe: Stagnálás vagy Növekedés?

A lakáskategóriák közti árdinamika még érdekesebb képet fest. A használt lakások árindexe a második negyedévhez viszonyítva minimálisan csökkent, míg az új lakásoké valamivel nagyobb mértékű, 0,5 százalékos csökkenést mutatott. Az éves összehasonlításban azonban a használt lakások árai stagnáló trendet mutatnak, míg az új építésű ingatlanok esetében jelentős, 12,1 százalékos árnövekedést regisztrálhatunk. Természetesen ezek a statisztikák az új lakások esetében nem teljesen pontosak, hiszen az adásvételek ideje és a használatbavételi engedély megszerzése között eltérés van.

A Jövő Árai: Új Lakások a Piacon

Jó lenne tudni, merre haladhatnak az árak a közeljövőben! A hazai ingatlanpiac egyik változása a folyamatosan megjelenő új lakóprojektek sorozata, melyek különös figyelmet érdemelnek. A legújabb projektek, mint a BudaPart, Budai Walzer II. ütem, Elite Park, Metrodom River, VABA Apartments és a Waterfront City III. ütem, különböző méretű és árfekvésű ingatlanokat kínálnak a vásárlóknak. Ezek a lakások a piaci árak és az ingatlanvásárlási tendenciák fontos indikátorai lehetnek.

Hol Tarthatunk Egy Év Múlva?

Az árak mögött húzódó trendek és azok hosszú távú előrejelzései sokakat foglalkoztatnak. A 2020-as megtorpanás után ismét felszállóban voltak az árak, 2022 második negyedévére akár 25 százalékos éves növekedést is regisztrálhattunk. Most viszont lassulni látszanak, és az áremelkedés szinte megszűnt. Mit hoz a jövő? Erre a kérdésre több, a témát boncolgató cikkünk is szeretne válaszokat adni.

Felkészültünk, hogy tájékoztatást nyújtsunk a lakáspiac jövőbeli alakulásáról. A kérdések sokaságával szembesülünk, mint például a következő évre vonatkozó budapesti ingatlanárak kilátásai, vagy az ingatlanvásárlás legmegfelelőbb helyszínei 2024-re. Ezen túlmenően, száz ingatlanszakértőnk összefoglalta, milyen változások várhatóak a hazai lakáspiacon ebben az évben. Ezek az információk értékes betekintést nyújtanak a vásárlási döntésekhez és a hosszú távú befektetések tervezéséhez.

Magyar Lakásárak 2024-ben

Az előrejelzések szerint érdekes idők várnak a lakáspiacra, és mind a vásárlóknak, mind az eladóknak érdemes figyelniük a piaci változásokat. Az ingatlanpiac egy mozgékony és gyakran meglepetésekkel teli terület, ahol a megfelelő információk birtokában megalapozott döntéseket lehet hozni.

facebookMegosztás Facebook-on