Lakásárak 2024-ben: Változások a Térképén
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Lakásárak 2024-ben: Változások a Térképén

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Lakáspiac 2023-as Dinamikája: Stagnálás Budapesten és Pesti Megyében

Változó trendeket mutatott a hazai lakáspiac 2023-ban. A korábbi évek heves áremelkedése helyét egy csendesebb időszak vette át, ahol Budapesten és Pest megyében lényegében szünetelt az ingatlanárak emelkedése. Ennek megfelelően, a lakásárak alakulása kapcsán csak minimális, 1,8 százalékos növekedés figyelhető meg az előző év hasonló időszakához képest. Ez a korábbi, akár 20-24 százalékos árnövekedési ütemekhez képest jelentős lelassulásnak számít.

Az Árak Hullámvasútja: Változó Irányok a 2023-as Ingatlanpiacon

Az év során a lakásárak ingadozása volt a jellemző: az év elején látható drágulást a nyári árcsökkenés követte, majd ezután ismét emelkedés, végül pedig további csökkenés váltotta. Az év utolsó hónapjában azonban 0,8 százalékos áremelkedés következett be, ami felvezethette a következő év lehetséges élénkebb kezdetét.

Térképünk Különböző Színei: Regionális Különbségek a Lakásárakban

Nemzeti szinten az átlagos áremelkedés 1,8 százalék volt, azonban a régiók lakásárai eltérő mintázatot mutatnak. Kiemelkedően pozitív változás figyelhető meg például a nyugat-dunántúli régióban, ahol a lakásárak majdnem 5 százalékkal nőttek, amit még az észak-alföldi térség is felülmúl, ahol a Debrecen-környéki fejlesztések hatására 5 százalékot meghaladó emelkedést tapasztalhattunk. Eközben a dél-dunántúli piac némi csökkenést mutatott.

A Főváros és Pest Megye: Árstabilitás a Fókuszban

A fővárosi és Pest megyei lakáspiac jelentős meglepetést hozott azzal, hogy itt a drágulás elmaradt, az árnövekedés csupán 0,4 illetve 0,8 százalék volt. Ez országos szinten is húzóerőnek bizonyult az éves drágulás alacsonyan tartásában.

Előretekintés: Új Fordulat a Lakáspiacon 2024-ben?

A tavalyi év lassulása után, az idén növekedésnek lehetünk szemtanúi az adásvételek területén, ami a különböző állami támogatásoknak és a csökkenő hitelkamatoknak köszönhető. Azonban a lakásárak lehet, hogy nem tartják lépést a piac növekvő dinamikájával, az előrejelzések szerint az árnövekedés üteme 3-8 százalék között lehet 2024-ben.

facebookMegosztás Facebook-on