Közelgő Fejlesztések és Zöld Irodaterek: A Közép-Európai Irodapiac Megújulása
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Közelgő Fejlesztések és Zöld Irodaterek: A Közép-Európai Irodapiac Megújulása

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Budapest és a Zöld Irodák Korszaka

Budapest színképe változik: az irodakereslet új irányba mozdul, az ESG (Environmental, Social and Governance) iránti elkötelezettség most már központi szerepet kap a bérlők és fejlesztők számára egyaránt. A kicsattanó új irodák ünneplésében Budapest áll az élen, városunk számít a legnagyobb forgalomra és dinamikára.

Az Élvonalban: Közép-Európa Irodapiaci Rangadója

A közép-európai irodapiac fantasztikus számokat produkált az utóbbi időben, kifejezett érdeklődés jellemzi a Baltikum és a Balkán térségét. A hátramaradó országokkal ellentétben Budapest, valamint a Baltikum és a Balkán országai felpezsdülést mutatnak, miközben a régió egésze csupán kis mértékben szenved el csökkenést a keresletben.

A Nagy Lepattanás: Irodapiaci Bérleti Dilemmák

A bérleti piac is változik: a bérlői igények alakítják a lehetséges új konstrukciókat, egyre nagyobb a rugalmasságra és fenntarthatóságra való igény. A bérleti díjak Pozsonyban, Bukarestben és a Balti térségben a legdinamikusabb növekedést mutatták, a bizonytalanságok ellenére pedig a fejlesztések sem állnak meg, sőt!

Hibrid Munkavégzés: A Modern Kor Igénye

A magyarországi üzleti szolgáltató központoknál látható legjobban, hogy a munkavégzés hibrid formát ölt, a teljes távmunka már nem elfogadott norma. A bérlői igények alakítják a jövőt, és a munkahelyek közös térként való kialakítása felértékelődik.

Zöld Épület: Az Új Norma

Az ESG érvek egyértelműen átformálják az irodapiacot. A fenntartható épületek iránti kereslet folyamatos emelkedésnek örvend, a zöld munkaterületek és közösségi funkciójú terek egyre fontosabb szerepet töltenek be. Az újonnan épülő irodák kapcsán már elvárás a fenntarthatóság melletti elkötelezettség, a régebbi állományú ingatlanok pedig funkcióváltással találhatnak új életcélt.

ESG és a Befektetési Döntések

Az ESG-tényezőknek ma már nemcsak presztízsértékük van, hanem kiemelkedő befolyásoló tényezőkké váltak a befektetési döntésekben. A szigorú szabályozás alakította piaci tendenciák a befektetőket is arra kényszerítik, hogy a fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve hozzanak megfontolt döntéseket.

Zöldiroda-Állomány: Jó Hír a Környezettudatos Bérlőknek

A csábító zöldiroda-állomány 2016 óta rohamosan növekedik Magyarországon, ezen irodák kínálati aránya mára már a korábbi 35%-ról 46%-ra emelkedett. Ezek az épületek a munkavállalóknak nemcsak munkahelyül, de találkozási pontként is szolgálnak, ezáltal fontos HR-eszközzé válnak a bérlő vállalatok számára.

facebookMegosztás Facebook-on