Inflációs csökkenés az eurózónában: Az EKB hatása számokban
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Inflációs csökkenés az eurózónában: Az EKB hatása számokban

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Inflációs csökkenés az eurózónában: az Európai Központi Bank stratégiája hat

A gazdasági arculat akkor mutat igazán meglepő fordulatokat, amikor az inflációs adatok roppant dinamikus változást mutatnak. Az eurózóna legújabb, friss statisztikái szerint épp egy ilyen szellemes táncot láthatunk: az árak növekedési üteme az elmúlt hónapokban enyhülő tendenciát mutat. Januárban az éves inflációs rátához képest aprócska mérséklődés történt, mely 2,8%-ra lassult, 0,1 százalékponttal a decemberi adat alá.

Könnyedén gondolhatnánk, hogy minden a szerencsén múlik, de ne feledkezzünk meg az Európai Központi Bank lépéseiről, melyek a szigorú monetáris politika révén 450 bázispontos kamatemelkedést hajtotta végre, a defláció jellegzetes kordában tartása érdekében.

A maginfláció változása és annak hatása

A maginfláció, amit a volatilisebb élelmiszer- és energiaárak nélkül számolunk, szintén mérséklődést mutatott, bár ezen a téren az elemzői várakozásoknál csak halkabb ütemben. A 3,3%-os éves maginflációs rátája még így is magasabb az előre becsült 3,2%-nál, ám a csökkenő irány ez esetben is világos.

A kamatláb változások és a befektetői spekulációk

Az áremelkedés ütemének lassulása a kamatemelkedések sikerét hirdeti, mégis az Európai Központi Bank fél, hogy az infláció azt az árképződési mechanizmust, amit ideálisnak vélt, beragadhat a jelenlegi, magasabb szintek felett. Ez a félelem táplálja a bank óvatosságát a kamatvágási kilátásokkal kapcsolatban.

A piacok azonban már töprengenek azon, hogy a kamatvágások idén megindulhatnak-e. Nagy kérdés, hogy az elkövetkezendő hónapokban a kritikus inflációs adatok mit tárják elénk. Várakozásokkal és izgalommal tekintünk a tavaszi, netán a nyári kamatvágásra, amely meghatározhatja az eurózóna gazdasági útját.

Összességében bár az árak általános növekedési üteme csökkent, nem szabad megfeledkezni róla, hogy az infláció továbbra is a Központi Bank kitűzött 2%-os cél felett van. A megválaszolandó kérdés a közeljövőben az, hogy meglépik-e a szükséges beavatkozásokat ahhoz, hogy a gazdag európai gazdasági térkép ne szenvedjen hosszú távon az inflációtól.

facebookMegosztás Facebook-on