Építőanyagárak az egekben: díjemelések sújtják a lakásépítéseket
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Építőanyagárak az egekben: díjemelések sújtják a lakásépítéseket

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A közlekedési költségek hatása az építőanyag-piacra

Az új esztendő hajnalán jelentős változások léptek életbe a magyar közúti szállítási rendszerben, amelyek az útdíjak emelkedését és új szakaszok fizetőssé tételét hozták magukkal, aminek közvetett, de jelentős hatása van az építőanyagárakra. Szakértők szerint a szállítás költségei akár a költségvetés 25%-át is elérhetik egy-egy építkezés esetében, ami a lakásépítésekre is kedvezőtlenül hat.

A gazdasági hatások

Juhász Attila, a piac egyik kulcsszereplőjének véleménye alapján a közúti áruszállításra rótt magasabb adók és díjak jelentősen megemelik a kiszállított építőanyagok árát, ami a fuvardíjak emelkedésével egyenesen a gázolaj jövedéki adójának átlagosan 40 forintos feletti növekedésen is mérhető. Ezenfelül az útdíj emelkedése és a CO2 pótdíj bevezetése egyaránt az építőanyag-szállítmányozást érinti, különösen a soktengelyes járművek esetében.

Az útdíjak és az új fizetős szakaszok

Az M0 körgyűrű fizetőssé válása, valamint a 130 kilométernyi új fizetős szakasz különösen éles kihatásokkal bír az építőiparra, ami Budapest és környékét mint a hazai építőanyag-kereskedelmi piac meghatározó részét sújtja leginkább. Az agglomeráció történelmileg is kiemelt területnek számít ebben a szektorban, az új díjrendezés tehát jelentősen megdrágíthatja az itt zajló munkákat.

Az érintett építőanyagok és a kereskedők dilemmája

A fuvardíj változások negatív hatását a gyártók és kereskedők gyakran kénytelenek áthárítani, mivel a piaci helyzet már most is megnehezült a jelentős forgalomcsökkenés és az előrejelzett szűkülése miatt. Az emelkedő fuvardíjakkal számolva az építőanyagok átlagosan 16 százalékos drágulásával kényszerülnek számolni a szereplők.

Miként befolyásolja mindez az építkezéseket?

A szakértők előrejelzései szerint a lakásépítéseket érintő költségek növekedése a szállítási költségekből adódó 2 százalékos további áremelkedést eredményez, amely a már egyébként is várható inflációs nyomás miatt nőhet a jövőben. Az építőanyagárak várható emelkedését megfigyelő kereskedők előrejelzései szerint az első negyedévben akár 5-10 százalékos drágulás is bekövetkezhet. Az áremelkedések mögött húzódó költségfaktorok és a kereslet alakulása körültekintő tervezésre készteti az építőipari vállalkozókat, projektek ütemezését és az építkezések költségeinek átgondolását.

facebookMegosztás Facebook-on