A magyar gazdaság 2023-as visszaesése és a 2024-es kilábalás előjelei
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

A magyar gazdaság 2023-as visszaesése és a 2024-es kilábalás előjelei

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A gazdasági hullámvasút: 2023 fájdalmai

A magyar gazdaság keresztülment az elmúlt 30 év egyik legnagyobb próbatételén a 2023-as év során, kiemelkedő nehézségek árnyékában. Recesszió által sújtva az év első felében, majd a mezőgazdasági szektor kis húzóerővel a teljes évet tekintve, beleolvadva a visszaesés sötét mivoltába. Közkérdés volt, hogy valóban a legrosszabb áll mögöttünk-e, és várhat-e pozitívabb jövő?

Az eliszkoló fejlődés: Kritikus gazdasági változók

A GDP 1,2%-os visszaesése a gazdaság egyik riasztó jele volt, és a reál-GDP még aggasztóbb képet festett a mezőgazdasági hatások kiszűrése után. Az év legnagyobb részét hátráltató tényezők között ott szerepelt az energiaárak hirtelen növekedése, az állami beruházások lecsengése, a vásárlóerő égető csökkenése az infláció miatt, és nem utolsósorban az elakadó uniós támogatások hatása.

A szűkülő piac jelei: Kiskereskedelem és beruházások

A fogyasztók bizalma szintén ingadozásba kezdett, ami negatívan tükröződött a kiskereskedelmi forgalomban. A beruházási fronton pedig az elmúlt évek mélypontját láttuk, a szektor visszaesése jelezte a kihívásos időszakot – összességében a gazdaság pangásának jól kirajzolódó képét mutatva.

A holnap mérlege: 2024-es optimista előrejelzések

Változás jön, reménykednek számtalan gazdasági elemzők. 2024-ben a bérnövekedés kétszámjegyű üteme várható, az infláció pedig egy visszafogottabb pályára állhat. Ehhez jön az uniós támogatások esetleges megszabadulása, ami lendületet adhat a fejlesztéseknek. Mindazonáltal a magas kamatok és az állami költségvetés szorításai óvatosságra intenek. A hazai GDP-növekedés előrejelzései 2,1 és 4,3% között ingadoznak, kérdés, hogy melyik forgatókönyv teljesül be.

Az év sztorijai: A toplista, ami végigkísért bennünket

Az elmúlt év eseményeit pedig nem lehet figyelmen kívül hagyni. A visszaemlékezés során a toplista megelevenedik és bemutatja azokat a meghatározó eseményeket, amelyek alakították a magyar gazdaság képét.

2023 sötét fátylán túltekintve, vajon a következő év fényesebb jövőt hoz-e magával? Az ágazatok varázslatos fordulata vagy a mélyebb gödör elkerülése miatt marad-e a jövő évre remény? Az idő és a gazdasági erőfeszítések választ adnak majd.

facebookMegosztás Facebook-on