Dinamikus foglalkoztatási trendek: Megnövekedett hazai munkaerő-piaci részvétel
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Dinamikus foglalkoztatási trendek: Megnövekedett hazai munkaerő-piaci részvétel

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Dinamikus Növekedés a Munkaerőpiacon: A Legutóbbi Statisztikák Tükrében

Tavaly november hónapban a foglalkoztatás területén pozitív változás következett be; 18 ezer fővel bővült a 15 és 74 év közötti foglalkoztatottak átlagos létszáma. A Központi Statisztikai Hivatal által nyújtott friss adatok alapján 4 millió 736 ezer főre nőtt a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Az Elsődleges és Külföldi Munkaerőpiacokon Tapasztalható Növekedés

Ebben az időszakban a hazai elsődleges munkaerőpiacon tevékenykedők száma jelentős, 34 ezer fős emelkedést mutatott. Mindezzel párhuzamosan a külföldön dolgozó magyar állampolgárok száma is 13 ezerrel nőtt. Ezzel szemben a közfoglalkoztatottak létszáma csökkenést könyvelhet el, 6 ezer fővel lett kevesebb.

Különböző Korosztályok a Munkaerőpiacon

Megvizsgálva a 15-64 éves korcsoportot, kimutatásra került, hogy ebben a demográfiai szegmensben a foglalkoztatottak száma 4 millió 629 ezer volt, mely egy 75,2%-os foglalkoztatottsági ráta. A férfiak foglalkoztatottsági rátája változatlan maradt, azonban a női munkavállalók számában jelentős, 31 ezer fős növekedés figyelhető meg.

Fiatalok és Idősebbek Munkaerő-piaci Helyzete

A fiatalok körében a foglalkoztatottság 270 ezer főt érint, míg az idősebbek foglalkoztatási rátája 3,0 százalékpontos növekedést mutat. Az egyik legstabilabb korcsoport a 25-54 év közöttieké, ahol a foglalkoztatási ráta gyakorlatilag nem mutat változást, továbbra is 88,4 százalékos.

A Munkanélküliség Aktuális Képe

A munkanélküliségi ráta enyhén emelkedik, a vizsgált időszakban 0,5 százalékponttal, 4,3 százalékra nőtt az előző évhez viszonyítva. A férfiak és nők munkanélküliségi rátája hasonló pályát követ, előbbinek 4,3, utóbbinak 4,2 százalékot mutat. A fiatal munkanélküliek száma és rátája kiemelten magas, 13,8 százalékos értéket képviselve. A 25-54 évesek körében a munkanélküliség aránya 0,3 százalékpontos emelkedést, míg az 55-74 éves korcsoportban lényegében változatlan helyzetet mutat.

A Keresési Periódus és a Nyilvántartott Álláskeresők

A munkakeresési időszakot érintően az adatok 9 hónapos átlagos időtartamról számolnak be, a munkanélküliek több mint egyharmada már egy évnél is hosszabb ideje keres állást. Az előző évi adatokhoz viszonyítva a regisztrált álláskeresők száma 3,2 százalékkal, 226 ezer főre csökkent.

A fent említett statisztikák alapján érthetővé válik, hogy a magyar foglalkoztatási piacon eltérő trendek uralkodnak. Alapvetően biztató a foglalkoztatottak számának emelkedése, ugyanakkor a munkanélküliségi ráta növekedése figyelmet igényel a továbbiakban is.

facebookMegosztás Facebook-on