Az Empátia és Professzionalizmus Útvesztője: Mit Tegyünk, Ha Kollégánk Állást Veszt?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Az Empátia és Professzionalizmus Útvesztője: Mit Tegyünk, Ha Kollégánk Állást Veszt?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A társas érzékenység és a professzionális hozzáállás ötvözése az elbocsátás során

A gazdaság változó dinamikája és vállalati szerkezetátalakítások során sajnálatosan előfordulhat, hogy kollégáink elveszítik az állásukat. Ilyen esetekben egy nehéz mentális és emberi vállalkozás előtt állunk: hogyan viselkedjünk, mit mondjunk? A helyzet nem csupán a közvetlenül érintetteket, hanem a 'túlélőket', az emberi erőforrások szakembereit és a vállalati vezetőket egyaránt próbára teszi.

Humánus hozzáállás a leépítésben – Mit mondjunk és mit tegyünk?

Amikor egy kollégánk leépítéséről hallunk, gyakran érezzük szükségesnek a közvetlen reagálást. Azonban gyakran az indított beszélgetések kíváncsiskodó jellege az érintettnek további teherként szolgál. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a sajnálkozó megnyilatkozások esetleg üres frázisokként hathatnak, és akár éppen ellenkező hatást kelthetnek, mint amit szeretnénk.

A vállalati oldal dilemmái – Hogyan kezeljük a leépített kollégákat?

A vállalatok részéről a leépítések kapcsán megjelenő aggodalmak közt gyakori téma a versenyérzékeny információk elvitele vagy a negatív visszhangok. Sok cég csak a jogi védekezésre koncentrál, amikor a leépítés emberi oldaláról is gondoskodniuk kellene. A tiszta elszámolás és a korrekt bánásmód fontos az employer branding szempontjából, és időnként megvédi a céget a leépített munkavállaló későbbi negatív hatásaitól is.

Az elbocsátást követő integritás – A HR és a vezetőség felelőssége

A HR-esek és a vezetők felelőssége, hogy a leépített munkavállalókkal való bánásmód empatikus, azonban egyben professzionális is legyen. Hagyni kell, hogy az érzelmek természetes módon alakuljanak, és amikor megfelelő a pillanat, akkor támogató magatartással és konkrét segítségnyújtással kell melléjük állni.

A maradó munkatársak motiválása és támogatása

A cégen belül a leépítés mérhetetlen pszichológiai hatást gyakorolhat a maradó munkavállalókra is. Ez súlyosbíthatja a munkahelyi morált és előidézheti a további munkaerő elvándorlást. A hatékony kommunikáció és az átlátható üzleti tervezés segíthet enyhíteni ezeket a félelmeket és elősegíti az alkalmazottak hosszú távú motivációjának fenntartását.

Mennyire segítenek valójában a HR outplacement szolgáltatásai?

Az outplacement szolgáltatások a leépített munkavállalók karrierütközeteinek kezelésére szolgálnak. Ez segít abban, hogy a vállalat jóindulatúan, de határozottan zárja le az egyéni leépítéseket, megelőzve a jogi költségeket és felkészülve a jövőre.

facebookMegosztás Facebook-on