Az Átlagkeresetek Robbanásszerű Növekedése: Mit Mutatnak a KSH Friss Adatai?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Az Átlagkeresetek Robbanásszerű Növekedése: Mit Mutatnak a KSH Friss Adatai?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Lenyűgöző Keresetemelkedés: A KSH Jelentése Szerint 14%-os Növekedés

Az elmúlt év novemberében feljegyzett statisztikák fényében a hazai munkaerőpiacon dolgozók bérkimutatásai izgalmas képet festenek. A teljes munkaidőben foglalkoztatott személyek bruttó átlagkeresete elérte a 621 200 forintos csúcsot, míg a nettó átlagbér 427 700 forintra rúgott. E két szám egy év alatt 14,1 százalékot, illetve 14,0 százalékot ugrott meg, amivel az életszínvonal növekedésére is fény derül.

Átlag és Medián: A Különbségek Tükrözése

Ha a mediánértékeket nézzük, még lenyűgözőbb a helyzet: a bruttó mediánkereset 489 400 forint volt, ami 16%-os bővülést jelent, míg a nettó mediánkereset 338 500 forintot tükröz, 15,3%-kal nőve az előző év azonos időszakához képest. Ezek az adatok még pontosabb képet festenek arról, hogyan alakulnak a magyarországi fizetések.

Szektorokon Átívelő Növekedés: A Tényszámok

Ágazatonként eltérő lehet a béremelkedés mértéke, de egy biztos: minden területen bővülést figyelhettünk meg. Vállalkozásoknál a bruttó átlagkereset 547 500, a költségvetési szférában 539 100, míg a nonprofit területen 587 200 forintot ért el. Itt az éves növekedési arány rendre 14,2%, 13,7% és figyelemre méltó 17,3%.

Kedvezményeknek Köszönhetően: A Tiszta Kép

A nettó átlagkeresetek kedvezmények nélkül és azok figyelembe vételével is kiemelkedő bővülést mutatnak, mindkét esetben 14%-os növekedést tapasztalhattunk. Így az egyén által ténylegesen zsebre tehető összeg jelentősen több, mint egy évvel korábban.

A Reálkereset Fogalomtára: Mi is Az Valójában?

A reálkereset, ami a fogyasztói árak változását is figyelembe veszi, 5,7%-os növekedést produkált. Ez azt jelenti, hogy az infláció mellett is érezhető volt a fizetések erősödése, ami a háztartások jólétének fokozódását is jelzi.

Az Év Összegzése: Január-Novemberi Áttekintés

Az év első tizenegy hónapjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 563 500 forint volt, míg a nettó értékek kedvezmények nélkül és figyelembe véve 374 800 és 388 500 forintot tükröznek. Esztendőn át tartó emelkedésről beszélhetünk, amely egyenletesen jelentkezett minden főbb kategóriában.

Kivételező Faktorok: A "Fegyverpénz" Hatása

Az átlagkeresetek emelkedésére jelentős hatással volt a 2022 februárjában kifizetett szolgálati juttatás is, amely a honvédelmi és rendvédelmi állomány számára jelentett jelentős összeget. Amennyiben ezt a tényezőt figyelmen kívül hagyjuk, a bruttó és nettó átlagkeresetek növekedése még jelentősebb, közel 1,5-1,6 százalékponttal magasabb lett volna.

facebookMegosztás Facebook-on