Lakáshitel 2024: Forradalmi Változások Várhatók a piacon - Kamatok Újra a Mélyponton
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Lakáshitel 2024: Forradalmi Változások Várhatók a piacon - Kamatok Újra a Mélyponton

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Forradalmi Kamatplafon-csökkenés a Horizonton

Az érdeklődés a lakáshitelek iránt tovább erősödhet, ugyanis 2024. január 1-jétől egy új kamatplafon bevezetése kerül várhatóan érvénybe az újonnan kötött hitelszerződéseknél. A korábbi 8,5 százalékos tető érték helyett a maximum 7,3 százalékos teljes hiteldíj mutató (THM) lehetővé teszi még kedvezőbb feltételek mellett a lakásvásárlást.

A Bankmonitor elemzése szerint akár már most is található piaci környezetben 7,3 százalék alatti THM értékű hitel, de a fix kamatú lakáshitelek még magasabb THM mellett érhetőek el. A szakértők ezért előrejelzik, hogy az év elején új és kedvezőbb hiteltermékek sorakozhatnak majd fel a piacon.

A Kamatplafon Kihívásai és Lehetőségei

A kamatplafon kezdeményezés, melyhez már több hazai pénzintézet is csatlakozott, eddig is előnyöket jelentett a hitelfelvevők számára. Az aktuális piaci ajánlatok között már most is találhatók a megállapodástól eltérő, kedvezőbb lehetőségek. A CIB Bank tízéves kamatperiódusú, fogyasztóbarát lakáshitelének THM értéke például 7,21 százalék, míg az UniCredit Bank bizonyos esetekben 7,18 százalékos ajánlatot biztosít.

Az általánosabb piaci trendek előrevetítik, hogy a jövőben a hitelkamatok is egyre inkább a 7 százalék alatti tartományba süllyednek majd.

Gazdasági Előrejelzések és Pénzügyi Megtakarítások

Mit jelent ez a változás a gyakorlatban? Ha 20 millió forintos hitelösszeget veszünk alapul 20 éves futamidőre és 10 évig fix kamatra, az átlagos THM érték 7,97 százalékra rúg. A változások hatására elérhető szerényebb, 7,3 százalékos THM esetében jelentős, havi 8 ezer forint feletti megtakarítás mutatkozhat, amely összesítve akár a 2 millió forintot is meghaladhatja.

A Hitelpiac Reakciója és Jövője

A bankok várható lépései nagyban befolyásolják a hitelpiac jövőbeli arculatát. Az általános kamatplafon bevezetése olyan állapotot eredményezhet, ahol a 7 százalék alatti THM az új norma lesz. A hitelköltégek a kamatokon túl számos más tényezőt is tartalmaznak, így a THM érték gyakran 0,2-0,3 százalékkal haladja meg a hitelkamatokat.

A bankok közti várható árverseny még kedvezőbb feltételeket garantálhat a jövőben, ami újabb lehetőségeket nyit meg a tudatos lakáshitelt igénylők számára. Az előzetes értékelések és számítások szerint kétség sem fér hozzá: a közelgő év kezdete jelentős változásokat fog hozni a hitelezés terén, új távlatokat nyitva ezzel a hazai gazdaság és a magánfinanszírozás világában.

facebookMegosztás Facebook-on