2024-es Kihívások a Munkaerőpiacon: Béremelkedés Lassulása Az Infláció Árnyékában
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

2024-es Kihívások a Munkaerőpiacon: Béremelkedés Lassulása Az Infláció Árnyékában

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Bérrendeződés Időszaka: Túl a Minimálbér Emelesén, Merre Haladnak a Keresetek?

Beköszöntött a friss béremelések kora, amely jelentős változásokat hozhat a munkaerőpiacon. Decemberi döntések nyomán a minimálbér 15%-os, míg a garantált bérminimum 10%-os növekedése nyilvánvalóan befolyásolni fogja a vállalatok bérpolitikáját, azonban nem feltétlenül a munkavállalók várakozásai szerint. A gazdasági realitások és a jelenlegi munkaerőpiaci dinamika tükrében lássuk, hogyan alakulhatnak a következő év bértrendjei.

Nagyvállalatok és Foglalkoztatási Kihívások

Nagy cégek esetében már most is látható a felkészülés a 2024-es bérekre. Ugyanakkor a bérnövekedés mértéke – Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkárának szavaival élve – várhatóan nem éri majd el a minimálbér és garantált bérminimum emelkedési szintjét, különösképpen a tartós, nagyobb inflációs nyomás ellenére sem. A vállalatokra nehezedő gazdasági kényszerek és a termelésbe, szolgáltatásokba és beruházásokba való bekapcsolódás szükségessége indokolják ezt az óvatosabb hozzáállást.

Bérajánlások a Valós Gazdasági Környezetben

Tekintve a jövő év várhatóan enyhébb inflációs rátáit, Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint legalább az inflációt meghaladó béremelésre lesz szükség a reálbér emelés érdekében. Ezzel szemben Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke megjegyzi, hogy a jelentős gazdasági kihívások miatt sok vállalat tartózkodik a bátrabb bérnövekedési ajánlatoktól.

Reálbér-veszteség

A dolgozók kompenzációs igényei ellenére úgy tűnik, hogy a béremelések nem mindenhol érik majd el a várt mértéket. Sok cég már jelezte, hogy a magas infláció okozta reálbér-veszteséget még az idén részben ellensúlyozni kívánja, felismerve a munkaerő megtartásának fontosságát, azonban a kétpontos számjegyű bérnövekedések a leginkább jól teljesítő szektorokra korlátozódnak.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Véleménye

Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint a minimálbér emelésének fontos szerepe van abban, hogy segítsen alulról felfelé húzni a béreket és csökkenteni a legkisebb és legnagyobb keresetek közötti különbségeket, amely hosszú távon az egész társadalomra pozitív hatással lehet.

Elemzői Perspektíva és Bérnövekedési Kilátások

A közgazdászok körében óvatos optimizmus tapasztalható: Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető közgazdásza kiemelte, hogy a vállalkozások bérekben rejlő tartalékai bizonytalanok, és hogy a kihívásokkal teli gazdasági környezet mennyire lesz kedvező a következő évre.

Az infláció, a bérek és a gazdasági ciklusok

Mindössze egy rövid időszak érzékelteti, hogy milyen kapcsolatban állnak egymással az infláció, a bérek és a gazdasági ciklusok. Amíg egyes szektoraiban a gazdaságnak jó teljesítés várható, addig más területeken a recesszió szürke felhői már a távlati béremelési lehetőségeket is homályosítják. Az elkövetkező hónapok mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára fontos üzeneteket rejthetnek a hosszabb távú gazdasági stabilitás és a megélhetés biztosításának terén.

facebookMegosztás Facebook-on