Az Alacsonyabb Béremelés Éve, de Stabilabb Vásárlóerő 2024-ben: A Kevesebb Néha Több
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Az Alacsonyabb Béremelés Éve, de Stabilabb Vásárlóerő 2024-ben: A Kevesebb Néha Több

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Dolgozók Kilátásai: Kevesebb Béremelés, de Nagyobb Vásárlóerő 2024-ben

A magyar munkaerőpiac dinamikus változásokon esik keresztül: bérek, infláció és a megélhetési válság okozta kihívások folyamatosan alakítják a dolgozók mindennapjait. Míg az elmúlt év kiugró béremelése pozitív változást hozott, a bebukott reálbér és a kecsegtető kilátások jellemezték az idei évet. De vajon mit tartogat a következő év?

A Béremelkedés Tempójának Változása

A 2021-ben indult béremelkedési hullám idén tetőzött, jelentős, 14-15%-os átlagbérnövekedést idézve elő az országban. Ez döntően a minimálbér és bérminimum emelkedése, valamint a 2022-es évben érzékelhető ár-bér spirál következménye volt. A vállalatok, amelyek rendelkeztek a szükséges erőforrásokkal, szerény béremelésektől a kétszámjegyű növekedésig terjedő skálán mozogtak.

Az Árak és Bérek Összjátéka

Az extra béremelkedést azonban gyorsan beárnyékolta az árak emelkedése, a közel 18%-osra tehető éves inflációval. A korábban látott tartósan alacsony inflációs korszakok után a Covid-krízis, majd az energiaválság egy energikus inflációs korszakot indított el. Ez a pénzromlás és a bérek relatív csökkenése zuhanó kiskereskedelmi forgalmat generált, miközben a munkaadók béremelési képességét is meggyengítette.

A Bérek és a Megélhetési Válság

A minimálbér és garantált bérminimum növekedése korábban nyomást gyakorolt a munkaadókra a bérek emelésére, különösen a kékgallérosok körében. Most azonban a megélhetési válság a fehérgalléros munkavállalókat is sújtja, és sokan azonnal váltanak, ha jobb lehetőség kínálkozik. Azonban a recesszió időszakában a betöltetlen álláshelyek száma is csökken, így a rugalmas munkaerőpiac már nem annyira jellemző.

Jó Hír A Láthatáron

A következő évre vonatkozó jó hírünk van: az infláció csökken, és bár a bruttó átlagbér növekedése lelassulhat, az alacsonyabb infláció miatt a reálbérek ismét növekedni kezdhetnek. A legfrissebb előrejelzések szerint az átlagbér-növekedés 10% körül alakulhat. Ennek oka részben a minimálbér és a garantált bérminimum növekedése, melyek emelőhatása már az év elején érvényesül.

A Munkaerőpiac Helyzete

A munkaerőpiaci helyzet még bizonytalan. A makroelemzők szerint a bérek növekedésének üteme továbbra is magas lesz, míg a munkaadói szervezetek visszafogottabb képet vázolnak. A munkaerőhiány és a gazdaság lassabb helyreállása kulcsfontosságú tényezők lesznek a bérdinamika fenntartásában.

Alacsonyabb Béremelés

Bár 2024-ben valószínűleg nem fogjuk a korábbi évekhez hasonló béremelkedést tapasztalni, a stabilebb inflációs környezet kedvezőbb reálbérekkel kecsegtet. A váltakozó munkaerőpiaci hatások mellett a munkavállalók és üzleti szektor egyaránt alkalmazkodni próbál a változó gazdasági feltételekhez, és bár az előttünk álló időszak kihívásokkal teli, az infláció enyhülése jelentősen hozzájárulhat a jellemzően pozitív változáshoz.

facebookMegosztás Facebook-on