Árrobbanás vagy Árcsökkenés: A KSH Statisztikái Tükrében
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Árrobbanás vagy Árcsökkenés: A KSH Statisztikái Tükrében

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A drágulás és esés frontvonalán: 2023 legnagyobb árváltozásai

Az elmúlt időszak pénzügyi változásai alaposan rányomták bélyegüket a hazai piacra. Az infláció hullámzó tengerén egyes termékek árai meredeken emelkedtek, míg mások meglepő árcsökkenést mutattak. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb jelentése fényt derít erre a dinamikára.

Cukorból nincs keserűség: árak az egekben

Különös figyelmet érdemel a cukor éves áremelkedése, ami több mint 40%-os növekedéssel vitte a dobogó tetejére az árrobbanást. Az oktatással kapcsolatos termékek közül a tankönyvek következnek majd az utazási kategóriák, amelyek költségei szintén jelentősen, 28% felett nőttek.

Gázáresés: Spórolás vagy statisztika?

Ellenben, az energiafronton váratlan fordulatot hozott, hogy a vezetékes gáz ára a KSH szerint majdnem harmadával csökkent, ami elsősorban nem tarifaváltozásoknak, hanem a fogyasztói szokások változásának köszönhető. A jelentős megtakarítás a magasabb fogyasztási kategóriát érintette, ahol a spórolás jelentős költségcsökkenést eredményezett.

Élelmiszereink: Hol tartanak áraik a hosszútávú hullámvasúton?

Nem elhanyagolható az élelmiszerek piacbérleti helyzete sem; bár voltak jelentősebb árcsökkenések - mint például a tojás, liszt és sertészsír árak esetén -, az elmúlt év drágulásai után ezek még mindig meghaladják a korábbi árszinteket. Az így kialakult helyzet komplex képet fest a háztartási kiadások terén.

Árrobbanás vagy Árcsökkenés

Az 2023-as esztendő már korán bebizonyította, hogy a piac állandó mozgásban van, és a változások gyorsan befolyásolják a hétköznapi emberek életét. Ez a jelentés rávilágít arra, hogy míg egyes termékek és szolgáltatások rekorddrágák lettek, addig mások elfogadhatóbb árfekvésbe csúsztak át. A megélhetési költségek mozgása ezen információk tükrében stratégiai tervezésre ösztönözheti a lakosságot. A KSH adatai lényegre törőek: megmutatják, hol lesz érdemes spórolni, és hol lehet többet költeni.

facebookMegosztás Facebook-on