13. havi nyugdíj frissítések: Több mint ezer milliárd forint a nyugdíjasokért
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

13. havi nyugdíj frissítések: Több mint ezer milliárd forint a nyugdíjasokért

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

13. havi nyugdíj: Mérföldkő a magyar nyugdíjrendszerben

Az ország jelenlegi gazdasági kihívásai ellenére is a kormány elkötelezettségének köszönhetően a magyar nyugdíjasok idén is számíthatnak a 13. havi nyugdíj folyósítására. Pénzügyminiszterünk, Varga Mihály által nemrégiben közzétett információk alapján a költségvetés több mint 1000 milliárd forintot biztosít erre a célra, ami a kormányzat 2010-ben tett ígéretének betartását jelzi: a nyugdíjak vásárlóerejének megőrzése a cél, még a mostani nehéz időszakban is.

A tavalyi év rekordot döntő, 18,5 százalékos nyugdíjemelése után idén januárban egy újabb, 6 százalékos emelés követte. Ezek az intézkedések azt mutatják, hogy a nyugdíjak összege 2010 óta több mint kétszeresére nőtt, a vásárlóerejük pedig 20 százalékkal emelkedett.

A 13. havi nyugdíj pontos számai

De hogyan érjük el ezt a hatalmas, több mint ezer milliárd forintos számot? A kulcs az idén kifizetett 13. havi nyugdíj. Az információk szerint az idén az ehhez kapcsolódó 449 milliárd forinttal a közel kétmillió nyugdíjas részesül plusz juttatásban. Ehhez adódik a közel félmillió egyéb ellátásban részesülő személy 13. havi ellátásának költsége is, így összességében 520,5 milliárd forintra rúg.

Amikor pedig a februári járandóságokkal együtt tesszük mindezt számba, akkor összességében egy lenyűgöző, 1041 milliárd forintos kiadásról beszélünk. Ezek az adatok nem csak azt bizonyítják, hogy a kormány kitart a nyugdíjasok mellett, hanem azt is, hogy a jövőbeli tervek között továbbra is számolnak a nyugdíjasok támogatásával.

A következő lépések

Annak ellenére, hogy már számos intézkedés került bevezetésre a nyugdíjasok megsegítésére, Varga Mihály szavai szerint további tervek is vannak a közeljövőben. A kormány elkötelezettsége a nyugdíjasok jóléte felé nem újdonság, azonban minden egyes bejelentés újabb bizonyosságot ad arra vonatkozóan, hogy a nyugdíjasok számíthatnak a nemzeti kormány támogatására.

A 13. havi nyugdíj nemcsak egy gesztus a nyugdíjasok felé, hanem egy lényeges lépés afelé, hogy a nyugdíjak megőrizzék vásárlóerejüket és a nyugdíjasok méltó életkörülmények között élhessenek. A következő években várhatóan további pozitív változások következnek, amelyek minden magyar állampolgár számára biztosítékot jelentenek arra, hogy az ő jólétük a kormányzat számára prioritást élvez.

facebookMegosztás Facebook-on