Nyugdíj 2023 - Mikor érkezik a nyugdíj 2023-ban?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Nyugdíj 2023 - Mikor érkezik a nyugdíj 2023-ban?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Felkészültél az 2023-as nyugdíj utalásokra? Itt az idő, hogy elmerülj a részletekben! Tarts velünk, és tudj meg mindent a 2023-as nyugdíjakkal kapcsolatban, beleértve a 13. havi nyugdíj kifizetésének fontos részleteit, valamint az árvaellátás 2023-as utalásának finomságait.

A cikkünkben a leglényegesebb dátumokat gyűjtöttük össze, és bemutatjuk azokat a tényezőket, amelyek hatással lehetnek a nyugdíjemelésre és a nyugdíjprémiumra. Itt találhatsz minden fontos információt a nyugdíjkorhatárral kapcsolatban is.

2023-as nyugdíjkifizetések: Mikor érkezik a nyugdíj?

A nyugdíjakat és a nyugdíjszerű ellátásokat minden hónapban, a hónapra vonatkozóan utalja a Magyar Államkincstár. Ha 2023-ban szeretnéd utalással kapni a nyugdíjat, akkor a jóváírás csak egy napot vesz igénybe, a postai úton történő nyugdíjkifizetés sem tart tovább. A postai kifizetés a Magyar Posta Zrt. által előzetesen összeállított nyugdíjkifizetési naptár szerinti napokon történik.

Nyugdíj 2023

Ha még többet szeretnél megtudni a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások 2023-as banki jóváírási időpontjairól, nézd meg a Magyar Államkincstár honlapján található tájékoztatót.

Általában a nyugdíjat az adott hónap 12. napjára utalják, ha ez munkanap, vagy az előző hét utolsó munkanapján.

Tehát néhány hónapban vannak kivételek. Lássuk ezeket

Kivételek 2023-ban:
 • Februárban 10-én érkezik a nyugdíj,
 • Márciusban 10-én érkezik a nyugdíj,
 • Novemberben 10-én érkezik a nyugdíj,
 • Augusztusban 11-én érkezik a nyugdíj,
 • Decemberben pedig a Karácsonyi Ünnepek miatt már a hónap elején utalják a nyugdíjat, pontosan fogalmazva 4-én.

Most nézzük meg, hogy mikor érkezik a nyugdíj 2023-ban az összes hónapban.

Mikor érkezik a nyugdíj 2023-ban? - 2023-as nyugdíjutalási napok

HónapNyugdíjutalás napjaNap
Január2023. január 12.Csütörtök
Február2023. február 10.Péntek
Március2023. március 10.Péntek
Április2023. április 12.Szerda
Május2023. május 12.Péntek
Június2023. június 12.Hétfő
Július2023. július 12.Szerda
Augusztus2023. augusztus 11.Péntek
Szeptember2023. szeptember 12.Kedd
Október2023. október 12.Csütörtök
November2023. november 10.Péntek
December2023. december 04.Hétfő

Mikor érkezik a nyugdíj postán, ha az adott hónapra járó összegét várod?

Ha postai úton kapod meg a nyugdíjad, akkor azt mindig abban a hónapban kapod meg, amire szól (például a márciusi nyugdíjat márciusban kapod meg). A Magyar Posta Zrt. dönti el, hogy a hónap melyik napján kapod meg a pénzt. Általában már az előző év novemberében elküldenek neked egy "Nyugdíjkifizetési naptárat", amiben megmutatják, mely napokon várható a nyugdíj érkezése.

Hogyan történik a nyugdíjak és azzal egyenértékű ellátások utalása?

A Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság gondoskodik a nyugdíj és hozzá hasonló ellátások utalásáról. Az adatok megérkezése után 13 napon belül megkezdik az ellátások utalását.

A fizetések mindig a hónapban történnek, havonta, forintban. Az ellátásodat a jogosultság megállapításától kezdik utalni, legfeljebb a jogosult elhalálozásának napjáig, hacsak törvény másképp nem rendelkezik.

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság egy nyugdíjfolyósítási törzsszámot ad ki, ami azonosító szám. Utalásaink elindulásakor igazolást kapsz a nyugdíjfolyósítási törzsszámról.

Amikor megkezdődik az utalás, az alábbi dokumentumokat fogod kapni:

 • Igazolás a folyósított ellátás törzsszámáról,
 • "Ellátottak utazási utalványa" kedvezményes utazáshoz, ha jogosult vagy rá,
 • Kimutatás az eddig esedékes és egy összegben kiutalt ellátásról, beleértve az esetleges levonásokat,
 • Tájékoztató a bejelentési kötelezettségeidről és a legfontosabb tudnivalókról.

Milyen igazolások kerülnek kiküldésre évente a nyugdíjasoknak?

Minden év elején, január hónapban, a nyugdíj- és ellátásjogosult ügyfelek személyre szabott tájékoztatást kapnak az előző évben folyósított ellátások teljes összegéről, beleértve a januári emelést és esetleges levonásokat. Emellett, ha az ügyfél adóköteles ellátást kap, január 31-ig további igazolást is küldünk a személyi jövedelemadó bevallásához.

A rehabilitációs ellátásban részesülők szintén külön igazolást kapnak a levont nyugdíjjárulékról az év első hónapjában.

2023-as nyugdíjemelés: Mennyit érnek az emelt nyugdíjak 2023-ban?

Vajon szükség lehet-e évközi nyugdíjemelésre? Mint arról korábban beszámoltunk, az idei évben a nyugdíjak előreláthatóan 15 százalékkal emelkednek;

Az emelés után az átlagnyugdíj havonta 27 ezer forinttal nő Magyarországon, figyelembe véve a 13. havi juttatást is, ez az évben több, mint 350 ezer forint emelést jelent az időseknek.

Egy megbíható nyugdíjszakértő szerint a nyugdíj emelkedése a lehető legkisebb, hiszen az inflációs előrejelzés sávja 15-20%. A szakember szerint a pénzromlás akár még ennél is nagyobb lehet.

A 2023-as évben akár 5%-os extra nyugdíjemelés is várható

Válaszként a folyamatosan emelkedő inflációra, idén akár 5% plusz pénzt is kaphatnak a nyugdíjasok.

A nyugdíjasok többsége korrekciós nyugdíjemelésre számít, tekintettel arra, hogy a magas nyugdíjas infláció nem volt ellensúlyozható a 13. havi juttatás segítségével. A nyugdíjszakértő úgy véli, a korrekció mértéke akár 4-5% is lehet. A kormány eredetileg 15% éves inflációval számolt, de a nyugdíjasok tapasztalatai és a szakértői előrejelzések szerint az infláció elérheti a 19-20%-ot is.

Ennek tükrében a nyugdíjemelés korrekciója elkerülhetetlen. Az elmúlt években nem egyszer volt már rendkívüli, évközi emelés, így a 2023-as évben is elképzelhető, hogy a korrekció két részletben, nyáron és novemberben történik majd.

2023-as nyugdíjprémium

Ha a 2023-as GDP-növekedés meghaladná a 3,5%-ot, akkor 2023. novemberében a nyugdíjprémiumra ismét megnyílhatna a jogosultság - de sajnos jelen tudásunk szerint erre igen kicsi az esély.

2023-as nyugdíjkorhatár

2023-ban a nyugdíjkorhatár nem változik - mint azt előjeleztük -, marad 65 év.

Mikor igényelhető a nyugdíj 2023-ban?

2023-ban bármikor igényelhető a nyugdíj azok számára, akik már teljesítették a feltételeket.

A nők kedvezményes nyugdíja 2023-ban

2023-ban a nők kedvezményes nyugdíjhoz a következő feltételeknek kell megfelelniük:

 • A nőnek legalább 40 éves szolgálati ideje (jogosító idő) kell, hogy legyen.
 • Ebből a 40 évből legalább 32 évnek munkával szerzettnek kell lennie.
 • Ha a nőnek súlyosan fogyatékos gyereke van, a munkával szerzett 32 éves időkövetelmény 30 évre csökken.
 • Ha a nő öt vagy több gyereket nevelt fel, akkor az ötödik gyerektől kezdve minden gyerek után egy évvel csökkentheti a munkával szerzett szolgálati időt, de összesen legfeljebb 7 évvel.

Ezek mellett a nők továbbra is nyugdíjba mehetnek a törvényes nyugdíjkorhatárnál, 65 éves koruknál korábban, ha megfelelnek ezeknek a feltételeknek.

Az a személy, aki 2014. december 31-ig, illetve a honvédség és a rendvédelmi szervek tagjaként 2011. december 31-ig már megszerezte a korhatár előtti nyugdíjhoz szükséges jogosultságot (úgynevezett "korkedvezményt"), 2023-ban is igénybe veheti ezt a kedvezményt. Ez azt jelenti, hogy a normális nyugdíjkorhatár (65 év) előtt mehet nyugdíjba.

facebookMegosztás Facebook-on