Új Hajnalka Modern Lakhatás: Milliárdos Kormányzati Támogatással Könnyebben Otthonra Lelnek a Munkavállalók
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Új Hajnalka Modern Lakhatás: Milliárdos Kormányzati Támogatással Könnyebben Otthonra Lelnek a Munkavállalók

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Ígéretes Új Támogatási Program Munkásszállásokhoz

Elképesztő összegű, 20 milliárd forintos kerettel startol a magyar kormány legújabb kezdeményezése, amelynek célja, hogy javítson a hazai munkavállalók lakhatási körülményein keresztül ösztönözze a munkaerőpiaci mobilitást. A GFM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Czomba Sándor is megerősítette: a program révén körülbelül 3500 ember számára teremthetünk megfelelő otthont.

A Lakásépítési Forradalom Háttere

A magyar munkaerő hajlamos a otthonközponthúságra, ami nehezíti a rugalmas alkalmazkodást a munkaerőpiacon felmerülő kihívásokhoz. A helyzet súlyosbodik, amikor a szakembereknek akár 50-60 kilométeres távolságot is meg kellene tenniük a munkájukért. Ez a korlát nyilvánvalóvá teszi a megfizethető és kényelmes lakhatási lehetőségek szükségességét.

Mire Számíthatnak a Munkavállalók?

A szállások létesítésénél kikötés, hogy legalább felét hazai munkavállalóknak kell fenntartani. Ez alól kivételt csak alapos indoklással lehet tenni. A munkaerőszállók terén már van némi előzmény: az eddigi programok óta 24 milliárd forintos invesztíciónak köszönhetően 4000 személyt tudtak elszállásolni. Ezek a feltételek most csak szigorodnak. Úgysincs zsákutca a vállalkozások számára, mert a támogatás mellett a vállalatok tíz évig terjedő fenntartási kötelezettséget vállalnak.

A Jövőbeli Munkásszállások Jellemzői

A modern kor kihívásaihoz illő, energiatakarékos és fenntartható beruházásokra törekszik a program. A hagyományos tömegszállások helyett a fókusz most a kisebb létszámú, leginkább kétágyas szobák létrehozására irányul. A működési feltételek is bővülnek, úgy mint az idénymunkások elszállásolása és a közelebbről érkezők fogadása is megengedetté válik, ezzel a korábbi gyakorlati korlátokat lényegesen enyhítve.

Tartalomjegyzék a Rugalmasságért

A program így nem csupán a társadalom aktuális igényeire reagál, hanem jelentős mértékben hozzá is járul a rugalmas munkavállalás elősegítéséhez. A lakhatási támogatásra pályázni lehet, és akár a minimálbér 70%-át is fedezheti az állam, fél éven keresztül. Emellett akár 80 és 200 fős létesítmény esetén minden 80 főre négy regisztrált álláskeresőt kötelező felvenniük az intézményeknek.

Ez ahol nem marad többé elszigetelve; a szállók építése és a lakhatás finanszírozása komoly hozzájárulás a cél eléréséhez, az új program pedig mindannyiunk reménye szerint megnyitja az utat egy boldogabb, stabilabb jövő felé.

facebookMegosztás Facebook-on