Átlagkereset növekedés: Rekord, több mint 14%-os Emelkedés Észlelhető
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Átlagkereset növekedés: Rekord, több mint 14%-os Emelkedés Észlelhető

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Munkavállalók Jövedelme Szárnyal: Megszállják a 14%-os Csúcsot

Október hónapban a teljes munkaidőben foglalkoztatottak keresete jelentős növekedést mutatott. A bruttó átlagbér 564 400 forintot tett ki, ami nemcsak hogy 14%-kal volt több az előző év azonos időszakához képest, hanem a netto jövedelem is hasonló mértékben, 389 300 forintra ugrott meg a kedvezmények alkalmazását követően.

Infláció Csökken, Jövedelmek Emelkednek

Az elsődleges adatok azt mutatják, hogy az infláció mérséklődése kedvez a jövedelmek vásárlóerejének megerősödésében. A nemzetgazdaság egészét tekintve 3,7%-os, a versenyszektorra specifikusan 4,1%-os a reálkeresetek emelkedése, ami túlszárnyalja az egy évvel korábbit.

Az Átlagkeresetek Részletes Elemzése

Nem elhanyagolható tény, hogy a rendszeres bruttó átlagkereset - mely extra jutalmak és prémiumok nélkül 540 200 forint - 14,5%-kal nőtt az elmúlt egy év alatt. Ez arra utal, hogy a munkavállalók alapbérének stabilitása és növekedése is érzékelhető.

Kiemelt Fókuszban a Nettó Jövedelmek

A nettó átlagkeresetek vizsgálata során is a 14%-os emelkedést látjuk, aminek köszönhetően a dolgozók kezében 389 300 forint marad, ami kedvezményeket is figyelembe véve körülbelül 14 ezer forinttal több az előző évinél. A reálkeresetek növekedése, amit a 9,9%-os fogyasztói ár emelkedés ellenére értünk el, további bizakodásra adhat okot.

A Jövedelemközépérték Igazságtartalma

A bruttó keresetek középértéke, vagyis a medián, melyen a foglalkoztatottak fele többet, fele kevesebbet keres, 456 300 forint lett, 14,4%-kal magasabb az előző évhez képest. Az adókedvezményeket is számításba véve a nettó kereset mediánértéke 318 300 forintra rúg, ami 15,3%-os előrelépést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Átlagkereset növekedés: Fordulópont a Láthatáron

Az átlagbér alakulása és a havi inflációs adatok összevetése arra enged következtetni, hogy a jelenlegi stagnálás után rövid távon emelkedést tapasztalhatunk. Ez azt jelentheti, hogy a reálbérpályának egy új, kedvező irányba való elindulását látjuk, és bár az igazi gyorsulásra csak a következő év kezdetére számíthatunk, az októberi adatok már egyértelműen a javulás irányát mutatják.

facebookMegosztás Facebook-on