Recesszió a Láthatáron: Ezer Milliárd Forintos Baross-program Hatása Vizsgálat Alatt
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Recesszió a Láthatáron: Ezer Milliárd Forintos Baross-program Hatása Vizsgálat Alatt

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Kamattámogatott Hitelek Nem Orvosolták a Gazdasági Lethargiát

Körképünkben azt elemzük, hogyan teljesített a hazai gazdaságélénkítési stratégia, különös tekintettel a magyar kormány által életre hívott Baross Gábor Hitelprogramra és a Széchenyi Kártya Programra. Nagy Márton egykori gazdaságfejlesztési miniszter szavai a múlt évi gazdasági növekedésről optimista képet vázoltak, azonban a gyakorlat más képet tár elénk: Magyarország mégis recesszióval néz szembe.

Hogyan Roncsolódott a Gazdaság?

Bár korábban úgy tűnt, a gazdaságélénkítő programok csillapítani tudják a recesszió kockázatát, a statisztikák azt sugallják, hogy a pozitív hatás elmaradt. A Pénzügyminisztérium előrejelzése szerint a gazdaság 0,4 százalékkal zsugorodott, miközben a hitelprogramok nélkül a becsült gazdasági visszaesés közel 2 százalékos lett volna.

A Széchenyi Kártya Program Nem A Várt Ellenhatás

A több évtizedes múltra visszatekintő Széchenyi Kártya Program a gazdaság különböző időszakaiban váltott formákat, de nem számít újonnan bevezetett gazdaságösztönző elemnek.

Piaci Hitelezés Összeomlása és a Baross Program Tüneti Kezelése

2023-ban jelentős szerepet játszottak a kamattámogatott hitelek, különösen a Baross Gábor program. Az év elején ezek a hitelek jelentős arányban bővültek, majd a harmadik negyedévre csökkenést mutattak, de még mindig magasabbak voltak a korábbi viszonyítási alapokhoz képest.

A Piaci Kamatok és Az Állami Beavatkozás

A magas piaci kamatok hátterében számos gazdaságpolitikai tényező áll, a korábbi időszakok hibáinak következményeként. Ebben az összefüggésben a kamattámogatott hiteleknek és a kis- és középvállalkozások kamatstopjának szerepet jutott a piaci kamatok alakulásában.

Uniós Források és a NHP Hajrá! Program Hiányosságai

Az Exim banknál felhalmozott igények mértéke jelzi a cégek igényét a kedvezőbb finanszírozási lehetőségek iránt. A jelentős összegű uniós támogatás kihagyása és az NHP Hajrá! program lejárt hiteleinek pótlásának szüksége tovább növelte ezt az igényt.

A Vállalatok Pénzügyi Háttére és Likviditása

A magas likviditási ráták ellenére a vállalkozások között jelentős eltérések vannak. A vállalatok jelentős mértékű likvid eszköz tartaléka csökkentheti a hitelfelvevői aktivitást.

A Baross Gábor Hitelprogram Jövője

A Baross Gábor Hitelprogram 2024-ben folytatódik, de lényegesen szűkített kerettel, ami nem hozza a korábbi évek dinamikáját.

A Széchenyi Hitelek és Valós Hatékonyságuk

A Széchenyi-hitelek bizonyos javításai nem pótolják a Baross-program hiányosságait, az uniós támogatott hitelek jövője pedig a központi kormányzat és az Európai Bizottság preferenciáinak összehangolását hordozzák magukban.

Az eredeti kijelentések és programok ambiciózus tervei kontrasztban állnak a valósággal. Az ország gazdaságának állapota és a tervezett illetve megvalósult segítség között feszülő ellentét reflektál a gazdaságpolitikai intézkedések sikerességére és a várható gazdasági folyamatokra egyaránt.

facebookMegosztás Facebook-on