Oktatási Reformra Szólít Fel a Szakszervezeti Vezető
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Oktatási Reformra Szólít Fel a Szakszervezeti Vezető

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Az Állami Támogatással Épülő Gyárak és a Képzett Munkaerő Hiánya

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás, a Népszavában publikált írásában hívja fel a figyelmet arra a kiemelt ügyre, amely bár nem közvetlenül kapcsolódik az oktatói bérekhez, mégis égető jelentőséggel bír: az oktatás megújításának gazdasági indokai. Brüsszelből érkező figyelmeztetésekkel összhangban Totyik arra mutat rá, hogy a magyar gazdaság hatékonysága igen csak alulmarad az EU átlagához képest, hiszen a hazai beruházási ráta magas létére, az elérhető hatékonyság csupán a kitűzött célértékek töredéke.

Alacsony Hozzáadott Érték és Külföldi Munkaerő Beáramlása

Az összeszerelő üzemekre fókuszálva a szakszervezeti vezető kiemeli, hogy az ilyen típusú gyártások nem rendelkeznek kellő hozzáadott értékkel, ami hosszú távon gátolhatja a gazdaság növekedését. Ezt támasztja alá Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének véleménye is, ki szerint messze elmaradunk az ideálisnak tartott értéktől. A magasan képzett munkaerő fogyatkozása mellett a helyzet súlyosbodik, hisz a meglévő szakember hiányt rendkívül alacsony bérköltségű külföldi munkaerő beáramlásával igyekeznek ellensúlyozni, ami egyértelműen nem fenntartható megoldás.

Az Oktatási Rendszer Reformjának Fontossága

Totyik Tamás szerint a PISA-tesztek aggasztó eredményei megmutatják, hogy a jövő munkaerőpiacán egy jelentős arányú diák már az egyszerűbb összeszerelő munkákra sem lesz képes. Ez a felismerés indítja azon kérdések elemzését, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy gyermekeink a jövőben képesek legyenek megfelelni a munkaerőpiac elvárásainak. Az elavult alaptanterv helyett szükség van egy modernizált oktatási rendszert felépítő új megközelítésre, ahol a diákokra nem a tananyag mennyiségének növelésével, hanem a kreativitás és innovációs képességek előtérbe helyezésével helyezzük a hangsúlyt.

A Gazdasági Növekedés Oktatási Innováció Nélkül Nem Végtelen

A PSZ elnöke végül figyelmeztet: hiába álmodunk nagyot a gazdaság terén vagy fektetünk be akkor is "euromilliárdokat", ha az oktatási rendszert nem sikerül a szükséges szintre hozni. Totyik Tamás úgy véli, hogy az oktatás megújítása nélkül a gazdasági növekedés nem fog bekövetkezni, így nem teremthetünk olyan biztonságos és stabil környezetet, amely a magyar embereknek a jelenleginél nagyobb védelmet biztosítana.

Mélyebb átgondolásra és határozott lépésekre van szükség, ha a magyar gazdaság és a társadalom hosszú távú virágzását szeretnénk biztosítani. Az oktatás forradalmasítása nélkülözhetetlen a változás megteremtéséhez.

facebookMegosztás Facebook-on