Nyugdíjprémium 2024: Maradhat-e remény a nyugdíjasok pénzének növekedésére 2024-ben?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Nyugdíjprémium 2024: Maradhat-e remény a nyugdíjasok pénzének növekedésére 2024-ben?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Nyugdíjprémium 2024: Valós lehetőség vagy látomás a horizonton?

Egyre több nyugdíjas tekint reménykedve a nyugdíjprémiumra, bízva abban, hogy a gazdasági növekedés meghaladja az avar egető törekvést jelző 3,5 százalékpontot. Nemrég Varga Mihály pénzügyminiszter szavai épp ezt a reményt táplálták, elhintve a lehetőséget, hogy a GDP növekedés elérheti a 3,6 százalékot.

A prémium mértéke: Tantusz vagy kisegítő kezesség?

Bár sokak szívét melengetheti a prémium gondolata, az összeg valóságtartalma igencsak kicsiny. Farkas András nyugdíjszakértő kalkulációi szerint, ha minden szám szerint alakul, a bónusz csupán egy maximum 2 ezer forintos plusz juttatást jelenthet azon idősek számára, akik havi 80 ezer forint feletti ellátásban részesülnek. Azok számára, akik ez alatti összeget kapják, még szerényebb prémium juthat, amennyiben egyáltalán lesz rá lehetőség.

Prognózisok viharban: Optimizmus vs. Pesszimizmus

A gazdasági előrejelzések azonban széles skálán mozognak. A G7 gazdasági portálja szerint a pénzügyminiszteri optimizmus eltérhet a valóságtól, hiszen a piaci prognózisok átlaga alig éri el a 3 százalékot, ami jelentősen alulmúlja a nyugdíjprémiumhoz szükséges küszöbértéket. A legjobb és a legrosszabb előrejelzések között hatalmas a szórás: a GKI Gazdaságkutató 2,25 százalékot jósol, míg a Pénzügyminisztérium az optimista 3,6 százalékban bízik.

Nagy Márton, a nemzetgazdasági miniszter nem hivatalos becslése méginkább a csillagokba helyezi a várt növekedést, a 4 százalék körüli bővülést prognosztizálva.

A jövő kérdőjelei: Gazdasági visszaesés és nyugdíjprémium

Nem szabad szem elől téveszteni azt sem, hogy ha a pénzügyi előrejelzések borúlátóakra süllyednek, a nyugdíjasok nem csupán a prémium elmaradásával nézhetnek szembe, hanem egy általános fogyasztási visszaesés okozta gazdasági hatásokkal is. 2024-es jelentős reálbércsökkenés fenyeget, és ha ez a forgatókönyv valósul meg, a fogyasztás visszaesése következtében az idősebb generáció tagjainak még szűkösebben kell gazdálkodniuk.

Összegzés: Reménykedés vagy realitás?

A nyugdíjprémium sorsa bizonytalan: lehet, hogy egy csekély támogatás formájában azért érkezik valami, de a nagyobb képben a gazdasági mutatók adhatnak okot aggodalomra. A nyugdíjasoknak reménykedniük kell a pénzügyi minisztérium pozitív számításainak megvalósulásában, miközben fel kell készülniük a kevésbé derűs gazdasági körülményekre is. Ami biztos: a nyugdíjprémium ügye még sok vitát és elemzést fog gerjeszteni a közelgő hónapokban.

facebookMegosztás Facebook-on