Nemi egyenlőség a munkahelyeken: Az EU új irányelve megoldhatja a bérszakadékot
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Nemi egyenlőség a munkahelyeken: Az EU új irányelve megoldhatja a bérszakadékot

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

EU Új Irányelve Kurtítja a Bérszakadékot

Az Európai Unió új irányelve komoly lépést jelent az egyenlő munkáért egyenlő bérezés elvének érvényesülése felé. A változások fontosságát hangsúlyozza Csernus Fanni, az Amnesty International nemek közötti egyenlőség szakértője, aki kiemeli, hogy a kezdeményezés azokra a szervezetekre hozhat leginkább előnyt, amelyek már most élen járnak a nemi esélyegyenlőség integrálásában.

Mérföldkövek: A Bérszakadék Aktuális Képe

A jelenlegi helyzet komor képet fest: az Európai Unióban a nők átlagosan 17%-kal, míg Magyarországon közel 13%-kal kevesebbet keresnek mint férfi kollégáik. Az elmúlt évtized során ez az arány alig mutatott változást. A bérszakadék komplex oka mögött álló tényezők között szerepelnek a nők alulfizetett szerepei, a vezetői pozíciókban való alulreprezentáltsága és a fizetetlen munktöbblet.

Az új EU-s Jelentési Elvárások

Az EU 2023/970-es irányelve meghatározott jelentéstételi kötelezettségeket ír elő a munkáltatók számára, amelyek az alábbi információkat foglalják magukba:

  • A nemek közötti bérkülönbségek átlagai és mediánjai
  • A bónuszokban és juttatásokban mutatkozó különbségek
  • A bérsávkvartilisekben megfigyelhető arányok
  • Beosztások szerinti kategorizált bérstatisztikák

Ez a bértranszparencia új fejezetet nyithat a díjazás objektivitásában és a nemi esélyegyenlőség előmozdításában.

Események és Határidők

A rendelkezés 2027. június 7-éig ad terjedelmes előkészítő időszakot a legalább 250 fős vállalatok számára, hogy megteremthessék az új jelentéstételi követelményeket. A kisebb vállalatokra is vonatkoznak bizonyos szabályok, speciális határidőkkel.

Szerepek és Kritériumok

Az "egyenlő értékű munka" meghatározásához nélkülözhetetlen objektív tényezőket kell alkalmazni:

  • Szakmai készségek
  • Erőfeszítés
  • Felelősség
  • Munkafeltételek

A munkáltatók feladata lesz ezeknek a kritériumoknak megjelenítése, súlyozása és a munkavállalók felé történő transzparenssé tétele.

Tudj Meg Többet a Jogaidról!

A nemi esélyegyenlőség ügye nem csak etikai, de gazdasági érdekből is fontos. A McKinsey tanulmányai alapján a társadalmi sokféleséget tiszteletben tartó vállalatok profitja jelentősen nőhet. Magyarország EU-s kontextusban lemaradásban van, azonban vannak példák pozitív kezdeményezésekre, mint a Tesco átláthatóság iránti elköteleződése.

Közös Bérértékelés és A Kötelezettségek Túllépése

Az irányelv értelmében vannak intézkedések, amelyek a bérjelentésből fakadó indokolatlan különbségek orvoslását célozzák. Ha az elvárásoknak nem megfelelő módon történik meg a bérkülönbség kezelése, akkor közös bérértékelésre kerül sor.

facebookMegosztás Facebook-on