Ne hagyja veszni a nyugdíjas éveit: Elkerülhető hibák a pénzügyi jövő tervezésében
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Ne hagyja veszni a nyugdíjas éveit: Elkerülhető hibák a pénzügyi jövő tervezésében

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Nyugdíj-megtakarítás: Az elkövetett tipikus baklövések és az elkerülésük stratégiája

A nyugdíjtervezési folyamat alapvetően meghatározó a későbbi éveink komfortjának biztosításában.

Ahogyan növekszik a nyugdíjas évekre spórolók köre, úgy hatványozódik az elkövetett hibák száma

Az elmúlt évben is tovább emelkedett azoknak a száma, akik a nyugdíj-megtakarítások útvesztőiben eltévedve hibákat ejtenek el. Felmérések szerint már több mint 1,6 millióan részesülnek nyugdíjbiztosítások, önkéntes nyugdíjpénztárak vagy NYESZ-számlák előnyeiből.

A korai kezdés drámaian növeli a gyűjtemény értékét

Sokan figyelmen kívül hagyják, hogy a mielőbbi kezdés és a kamatos kamat jótékony hatása a nyugdíj-megtakarítások esetében kiemelkedően értékes. Ha például 25 évesenként kezdünk el félretenni, jelentős vagyont gyűjthetünk össze, míg 45 évesen már csak egy töredékét leszünk képesek megtakarítani.

Nem ér semmit a pénz, ha túl keveset teszünk félre

A minimális befizetés csapdájába sem szabad beleesni: alacsony havi befizetéssel nem várható, hogy a nyugdíjkorhatárra jelentős megtakarítás gyűljön össze.

Felkészülés az inflációs veszteségekre

Az infláció felszámolja a megtakarítások értékét, ezért kulcsfontosságú az inflációkövető díjemelés (indexálás) alkalmazása, mely segíthet a befizetett összegek vásárlóerejének megőrzésében.

Legyenek reálisak a hozamelvárások

A meghatározásra kerülő hozamelvárások ne legyenek irreálisak, hiszen túlzott várakozások a későbbi csalódásokhoz vezethetnek. A piaci tapasztalatok és a választott portfólió valós hozampotenciálja szem előtt tartása elengedhetetlen.

Mérlegelni az elfogadható kockázat szintjét

A kockázatot tudatosan kell vállalni, figyelembe véve a nyugdíjig hátralévő időt és a személyes toleranciát. Így a fiatalabb korban magasabb kockázatú befektetések, míg közelebb a nyugdíjhoz a kockázatkerülőbb stratégiák válnak előnyösebbé.

Ne hagyjuk, hogy a teljes portfóliónk állampapírokra épüljön

Az egyoldalú kockázatkerülés hosszú távon a befektetés értékének csökkenéséhez vezethet. Optimális súlyozással és a befektetések megosztásával javíthatunk a hozamokon.

Ügyeljünk a megtakarítások költségeire

A megtakarítások költségei nyelhetik el a hozam egy jelentős részét, ezért mindig tájékozódjunk a teljes költségmutatóról (TKM) és válasszunk alacsonyabb költségű megoldást.

A felhalmozott pénzösszeg korai felélésének kerülése

A korai kivétel kulcsszempontú tévedés: nem csupán az elvárt végeredményt veszélyezteti, hanem komoly társadalmi és adózási kellemetlenségeivel is számolnunk kell.

Elengedhetetlen a haláleseti kedvezményezettek megjelölése

A kedvezményezettek kifelejtése nehézkes és bürokratikus öröklési folyamatot eredményez. Ügyeljünk a haláleseti kedvezményezettek megjelölésére.

Maximális kihasználás az állami támogatásokból

Az állami támogatások nem kihasználása egy elveszett lehetőség milliós nagyságrendű kiegészítő jövedelemre a nyugdíjas évek folyamán. Az állami támogatások kihasználása fontos része a nyugdíj-megtakarításnak.

A megfontolt és tudatos megtakarítás lehet a kulcsa annak, hogy a nyugdíjas éveinket megbecsülten és kényelmesen élhessük meg. Az említett hibák elkerülése éppolyan fontos a sikerhez, mint a nyugdíj-előtakarékosság önmagának kialakítása. Emeljük szintre pénzügyi tudatosságunkat, és biztosítsuk számunkra a jól megérdemelt pihenést az aktív élet évei után.

facebookMegosztás Facebook-on