Munkaerőpiaci Vádak és Védekezések: Magyarország Gazdasági Stratégiái a Fókuszban
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Munkaerőpiaci Vádak és Védekezések: Magyarország Gazdasági Stratégiái a Fókuszban

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A gyarmati modell kritikája és a magyar munkaerőpiac dilemmái

A magyar munkaerőpiac problémáit régóta kísérő feszültségek lángolnak fel az országgyűlésben, ahol Ander Balázs, Jobbik képviselője hosszú évtizedek óta tartó gyarmati modellként írja le hazánk gazdaságát. Sürgető kihívásnak tartja a mesterségesen alacsonyan tartott bérszintet és a magas munkaóraszámot, ahol egy magyar munkavállaló évente átlagosan 1856 órát tölt a munkahelyén, mely sokkal több a nyugat-európai országokban tapasztalható átlagos munkaidőnél.

Az ellenzéki politikus a kormányt a multinacionális vállalatok érdekeinek védelmezőjeként jellemezte, miközben felhívta a figyelmet az ígért bérfejlesztés hiányára és a vendégmunkások meghívására, ezáltal rávilágítva az állami szektor rossz mintát mutató szerepére.

Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára a kormány védelmében érvelt, kiemelve a 2010 óta kitartó munkaalapú gazdaság létrehozásának sikereit, ahol ma már egymillióval többen állnak munkában, mint a múltbeli Gyurcsány-korszak idején, és a munkanélküliség drasztikusan 11 százalékról 4 százalék alá csökkent. Állítása szerint a vendégmunkások beáramlása pusztán a hiányszakmák ideiglenes megoldásaként szolgál.

Szociális ellentmondások: Ápolónők, munkások és az elit egyenlőtlensége

Arató Gergely, a DK képviselője egy ápolónő és egy gyári munkás mindennapos küzdelmeit hozza fel példaként, hogy bemutassa, milyen hatással van a 2023-as év gazdasági helyzete az átlagemberekre. Felhívja a figyelmet a kevésbé fejlett országokhoz képest rövidebb várható élettartamra, a magas élelmiszerárakra és rezsi költségekre, valamint arra, hogy a dolgozói szegénység egyre több ember számára válik mindennapivá. Eközben rámutat, hogy az ország vagyonának egy jelentős része a leggazdagabb egy százalék kezében összpontosul.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára válaszában a kormányzati intézkedések eredményességét hangsúlyozza, például az ápolónők nyugdíjának nemrégiben megvalósult jelentős emelését vagy a gyári munkások stabil foglalkoztatását emelve ki. Továbbá a rezsicsökkentés fenntartásával érvel az átlagfogyasztásig rezsiköltségek terén a kormányzat együttérzéséért és a baloldal korábbi kudarcaiért.

Ez a tartalom arra törekszik, hogy átfogó képet adjon a hazai politikai szféra aktuális gazdasági vitáiról, felvetve a munkaerőpiac változásainak és a társadalmi jólét kérdéseinek összetett dimenzióit, mindkét politikai oldal megvilágításában.

facebookMegosztás Facebook-on