Munkaerőhiány 2024 és Migráció: Kulcsszektoraiban Hogy Küzd Meg Magyarország?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Munkaerőhiány 2024 és Migráció: Kulcsszektoraiban Hogy Küzd Meg Magyarország?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Munkaerőpiaci Kihívások Magyarországon: A Helyzet Jelenlegi Képe

A munkaerőpiac magyarországi dinamikája az elmúlt években számos iparágban folyamatos munkaerőhiányt generált, különösképp a kevésbé képzett munkakörök terén. A friss statisztikák rámutatnak arra, hogy a termék-összeszerelőktől az intézményi takarítókig, számos munkakörben megsokasodtak az üres álláshelyek, megelőzve ezzel bizonyos szaktudást igénylő munkákat, mint a szoftverfejlesztést.

A Feldolgozóipar Különös Keresletében

A piac legjelentősebb zűrzavarával talán a feldolgozóipar kénytelen szembenézni, több mint 18 ezer üres állásával, amely az összes elérhető munkalehetőség majdnem ötödét képviseli. A munkáltatók sokszor több hónapos keresést követően sem találnak alkalmas jelölteket, ez pedig kényszeríti őket arra, hogy megreformálják a hagyományos toborzási praktikákat.

Külföldi Működési Modell és Új HR Megoldások

Itthon a munkaerő-kölcsönzés múltjára visszatekintve egy hatékony választ adhat a munkaerőhiány kihívásaira. Egyes szervezetek és HR szolgáltatók, mint például a Work Force HR, évtizedek óta közvetítőként működnek, megkönnyítve a munkaerő toborzását és beilleszkedését, hazai és külföldről érkezőknek egyaránt.

A Nemzetközi Toborzás Előnyei és A Külföldi Munkavállalók Integrációja

A nemzetközi toborzási folyamat nagyban elősegíti a munkaerőhiány enyhítését. A külföldről érkező munkavállalók felkészítése, képzése és integrációja kulcsfontosságú az egész rendszer sikeres működéséhez. A vállalatoknak számolniuk kell a harmadik országokból érkezőkkel, hiszen többletköltségek nélkül is már jelentős előnyöket biztosít ez a módszer, mint a gyorsabb munkaerőhiány megszüntetése és a fluktuáció csökkenése.

Munkaerőhiány 2024 - Adatok A Kölcsönzött Munkaerő Használatáról

A Work Force adatai szerint a kölcsönzött munkaerő használata során jelentős különbségek figyelhetők meg a betegszabadságok igénybevétele terén. Egyes nemzetiségek, mint például az indonéz dolgozók esetében nagyobb volt a kihasználtság, míg mások, úgymint a szerb munkavállalók szinte egyáltalán nem vettek ki betegnapokat.

A magyar munkaerőpiac kihívásai ma már nem csak hazai, hanem nemzetközi kontextusban is értelmezhetők. A modern vállalati stratégiáknak és a munkaerő-kölcsönzésnek köszönhetően azonban továbbra is léteznek lehetőségek arra, hogy a vállalkozások sikeresen navigáljanak a változó gazdasági körülmények között.

facebookMegosztás Facebook-on