Lakástámogatás 2024: Minden, Amit Tudni Kell - A Rendszer Átalakulása
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Lakástámogatás 2024: Minden, Amit Tudni Kell - A Rendszer Átalakulása

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Változások vihara: Új lakástámogatási szabályok 2024-ben

A 2024-es év jelentős fordulatot hoz a lakástámogatási szerkezetben. Egyes lehetőségek eltűnnek, míg új, vonzó támogatási lehetőségek lépnek életbe, amik komoly megtakarítást ígérnek a családok számára.

Búcsú a klasszikus CSOK-tól, színpadon a Falusi CSOK és CSOK Plusz

Továbbiakban a CSOK a nagyobb településeken nem hívható segítségül, viszont a Falusi CSOK egy bővítésnek örvend, míg a CSOK Plusz teljesen új fejezetet nyit az otthonteremtésben. Alább részletezzük ezeket az elemeket:

Falusi CSOK: Bővülő lehetőségek a kistelepüléseken

  • Új építésű és korszerűsített ingatlanok: Az egy gyermekes családok akár 1 millió forint, a kétgyermekes családok akár 4 millió forint, míg a három vagy több gyermekkel rendelkező családok akár 15 millió forint támogatásban részesülhetnek.
  • Meglévő lakások esetén: A támogatás összege itt is emelkedik, 600 ezer forinttól 7,5 millió forintig terjedhet a gyermekszámtól függően.
  • Szigorodó feltételek: A Falusi CSOK szigorítási hulláma érkezik, amellyel 2 éves folyamatos Tb-jogviszony szükséges a támogatáshoz.

CSOK Plusz: Új ereje a nagyobb városoknak

  • Kedvező kamatozás: 3% kamattal indító új hitelezési forma.
  • Adósságelengedés: Második gyermek születése esetén akár 20 millió forintos tartozáselengedés a futamidő alatt.
  • Változatos célra alkalmazható: A CSOK Plusz a lakásvásárlás, építés vagy korszerűsítés jegyében fordítható.

Adózási Kedvezmények: A 5% lakásáfa és illetékmentesség

Szerencsére az 5% lakásáfa továbbra is megtartja pozícióit, így jelentős összegek megtakarítása lehetséges, ha új lakásvásárlásról van szó. Hasonlóképp az illetékmentesség is a vásárlók kedvező barátja marad.

Visszatérve a Babaváró hitelre

A célját tekintve nem klasszikusan lakástámogató, de a gyakorlatban igen sok család ilyen célból veszi igénybe. A Babaváró hitel kiemelkedő szereplő marad ezen a téren, teljesen kamatmentes formában az első öt évben, maximalizált összeggel, ami 2024-től 11 millió forint lesz.

Lakástámogatás 2024: Stratégiák a hatékony támogatási kihasználásra

Amennyiben otthonteremtési ambíciók fogalmazódnak meg a közeljövőre, érdemes alaposan átgondolni, milyen támogatások és hitelek kombinációja a legelőnyösebb a család életszakaszának és terveinek megfelelően. A jól mérlegelt döntés több millió forintos megtakarításra adhat lehetőséget.

facebookMegosztás Facebook-on