Minden, amit az SZJA-bevallási igazolásokról és az adó-visszatérítésről tudni kell
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Minden, amit az SZJA-bevallási igazolásokról és az adó-visszatérítésről tudni kell

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Az igazolások megérkeznek

Február közepéig minden adózó a postája rejlik a számára fontos dokumentumok sorát; márpedig a tavalyi év jövedelmi adatait és különböző befizetéseit összegző igazolásokat tartalmazó borítékok érkeznek meg. Beharangozhatjuk tehát, hogy a jövedelemmel és bizonyos befektetésekkel kapcsolatos munkáltatói és pénztári dokumentumok kézhezvételével útjára indulhat az adóbevallás folyamata.

Adó-visszatérítés ellenőrzése

Sokak számára kedvező hír, hogy ezen iratok birtokában már képesek leszünk ellenőrizni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által elkészített szja-bevallási tervezetünket, kiemelten figyelve olyan fontos részletekre, mint az önkéntes pénztári befizetésünk után visszaigényelhető adó-visszatérítés. Látható, hogy a NAV nem követeli meg ezeknek az igazolásoknak a beküldését, viszont felhívják a figyelmet arra, hogy ezeket az iratokat érdemes az elévülési idő végéig gondosan megőrizni.

Az adóbevallási tervezet elérhetősége

Mindenki számára hozzáférhető lesz március 15-étől az adóhatóság által összeállított személyi jövedelemadó bevallási tervezet. Ez online, az elektronikus személyi szolgáltatásokon keresztül, vagy az eSZJA platformon könnyedén megtekinthető azoknak, akik rendelkeznek ügyfélkapuval vagy bármilyen más KAÜ-azonosítóval. Azon személyek, akik még nem rendelkeznek az említett digitális hozzáférési lehetőségekkel, azok gond nélkül, néhány perc alatt regisztrálhatnak a NAV ügyfélszolgálatain vagy a kormányablakokban.

Hogyan kérhető a tervezet postán

Akinek nincs elektronikus hozzáférési módja, ne keseredjen el, hiszen március 18-áig többféle megoldás kínálkozik a bevallási tervezet postai úton történő kérésére. Lehetséges ez SMS-ben egy előre megadott formátum használatával, az eSZJA oldalon keresztüli elektronikus űrlapon, levélben a megfelelő formanyomtatvány beküldésével, vagy akár a 1819-es telefonszám egy egyszerű tárcsázásával. Emellett természetesen fennáll a lehetőség személyesen is érdeklődni az illetékes ügyfélszolgálatokon.

Mindhárom fent említett módszer efektív és hozzáférhető, amely megkönnyíti az adózók dolgát a bevallási időszakban. Az adóbevallás és a lehetséges adó-visszatérítés igénybevétele sosem volt még ilyen egyértelmű és megközelíthető.

facebookMegosztás Facebook-on