Megugrott a munkanélküliség: Friss adatok a munkaerőpiac változásairól
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Megugrott a munkanélküliség: Friss adatok a munkaerőpiac változásairól

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Munkanélküliség Magyarországon: Hol Tartunk Most?

Az idei év novemberi állapotát tükröző legújabb munkaerőpiaci jelentés szerint lényeges változás állt be a munkanélküliek számában; a Statisztikai Hivatal friss kommunikéjáből kiderül, hogy a munkanélküliségi ráta 4,2 százalékra emelkedett. Egy év alatt jelentős, a munkanélküliek létszámában megfigyelhető eltérés mutatkozott: 29 ezer fővel többen maradtak munka nélkül, ami megdöbbentően 4,3 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett.

Demográfiai Betekintés: Kik a Leginkább Érintettek?

Különös figyelem irányul a férfiakra és a nőkre külön-külön és kiderül, hogy a férfi munkaerő-piaci helyzete különösen romlott: 113 ezer munkanélküli férfi jelzi, hogy a rátájuk 0,6 százalékponttal ugrott meg, és ért el egy 4,3 százalékos szintet. Ugyanakkor a nők munkanélküliségi rátája is növekedett, 0,5 százalékponttal, így most 4,2 százalékot mutat.

A Fiatalok Kihívásai: Munkanélküliség a 15-24 Éves Korosztályban

A jelentés rávilágít, hogy a fiatal munkakeresők helyzete különösen aggasztó: 43 ezer fiatal áll munka nélkül, mely egy magas, 13,8 százalékos munkanélküliségi rátát jelent. Érdekesség, hogy az összes munkanélküliből több mint ötöde tartozik ebbe a korosztályba.

Korosztályonkénti Bontás: Ki, Hol és Mennyire Érintett?

Nézzük meg a munkanélküliség megoszlását korcsoportonként! A 25-54 éves korosztály munkanélküliségi rátája kissé, 0,3 százalékponttal emelkedett, most 3,7 százalékon van. Ellenben az 55-74 évesek helyzete stabil maradt, náluk nincs jelentős változás, 3,2 százalékos a rátájuk.

Munkakeresési Idő: Hosszabbodik a Keresési Időszak

A jelentés továbbá arra is kitér, hogy átlagosan 9,0 hónapig tart ma Magyarországon munkát találni, és megdöbbenést kelt, hogy a munkanélküliek egyharmada már legalább egy éve állást keres.

Adminisztratív Változások: Nyilvántartott Álláskeresők Száma

Az adminisztratív adatokkal kapcsolatban pozitívumként elmondható, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma: egy év alatt 3,2 százalékkal, 226 ezer főre mérséklődött.

A munkanélküliség hirtelen növekedése és a munkakeresési idő hossza meghatározó tényezővé válhat az ország gazdasági és társadalmi helyzetében, kétségkívül számos kihívást állítva mind az egyének, mind a döntéshozók elé. Az adatok elemzése alapvető fontosságú a jövőbeli stratégiák meghatározásához és a foglalkoztatáspolitika alakításához.

facebookMegosztás Facebook-on