Magyarországon a tőkejövedelmek drámai mértékű koncentrációja: A Munkaerőpiaci Tükör legújabb elemzése
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Magyarországon a tőkejövedelmek drámai mértékű koncentrációja: A Munkaerőpiaci Tükör legújabb elemzése

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A munka és tőkejövedelmek mélyülő szakadéka Magyarországon

A hazai jövedelmi egyenlőtlenségek alapos vizsgálata mindig aktuális téma, ahogy ezt a legújabban napvilágot látott tanulmány is bizonyítja. A Munkaerőpiaci Tükör évkönyv sorozat által közölt elemzés kiemeli, hogy Magyarországon az összesített jövedelmek figyelembe vételével a legmagasabb jövedelmi szinten elhelyezkedők zsebében landol a tőkejövedelmek súlyos 90%-a, míg a munkajövedelem csupán egyharmadát kapják meg. E különbség jelentős társadalmi egyenlőtlenségeket szül, és mélyrehatóan érinti a társadalmi mobilitás esélyeit.

A társadalmi különbségek széles spektruma

Porondon van a társadalmi egyenlőtlenségek színes palettája. Az elemzés megmutatja, hogy rendkívül széles spektrumon mozog a társadalmi különbségek antológiája, a gyerekévektől kezdve a nyugdíjas korosztályig. Különösen a felnőttkorra jellemző társadalmi egyenlőtlenségek vizsgálata során kerül előtérbe a tőkejövedelmek kulcsszerepe a jövedelemeloszlásban.

Az érem másik oldala: Ki az, aki tőkejövedelemmel rendelkezik?

Felvetődik a kérdés, hogy kik azok, akik részesülnek a társadalom tőkejövedelméből. A világos trend, hogy azok, akik magasabb munkajövedelemmel büszkélkedhetnek, gyakran nagyobb mértékű tőkejövedelemmel is rendelkeznek. Ez az arány azonban a jövedelemeloszlás csúcsa felé nő, a legmagasabb munkajövedelműek körében pedig már a harminc százalékot is meghaladhatja.

Milyen tényezők befolyásolják a tőkejövedelem meglétét?

Nézzük, melyek azok a tényezők, amelyek növelik az esélyt a tőkejövedelem birtoklására: itt szembetűnő a demográfiai és földrajzi faktorok befolyása. A 50 év feletti budapesti férfiak között nagyobb eséllyel találkozhatunk tőkejövedelemmel, és ebben a csoportban a férfiak túlsúlya egyértelmű, akik a nők tőkejövedelmét többszörösen is meghaladják.

A jövedelmi egyenlőtlenség Gini-indexe alapján

A Gini-index a jövedelmi egyenlőtlenségek mérésére szolgáló mutató, amelynek segítségével könnyen felvázolható a kilátás a társadalmi rétegezésre. Minél közelebb áll az index értéke a nullához, annál kevesebb az egyenlőtlenség. A kutatásból kiderül, hogy 2007 és 2021 között a munkajövedelmek egyenlőtlensége, főként a 2011-es adóreform eredményeként, jelentősen emelkedett, míg a tőkejövedelmek esetében ez az emelkedés inkább enyhe volt.

A szerzők által azonosított jelentős koncentráció

A tanulmány egyértelmű konklúziójaként Tóth G. Csaba kihangsúlyozza a tőkejövedelmek aggasztó koncentrációját, ahol a legmagasabb jövedelmű csoport rendelkezik a tőkejövedelmek kilencven százalékával – ez aligha mondható megnyugtatónak a jövedelmi egyenlőség szempontjából.

Végül pedig meg kell jegyeznünk, hogy a tőkejövedelmek vizsgálata kiemelt jelentőségű elem a hazai jövedelmi viszonyok és társadalmi egyenlőtlenségek megértéséhez. A kutatás olyan tükröt tart elénk, amelyben világosan látható a gazdag és szegény polgárok közötti szakadék áthidalhatatlan mélysége.

facebookMegosztás Facebook-on