Magyarország Tőkejövedelmi Társadalmi Képe: Minden, Amit Tudni Érdemes
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Magyarország Tőkejövedelmi Társadalmi Képe: Minden, Amit Tudni Érdemes

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Magyar Tőkejövedelem: Az Elit és a Befektetések Diadala

Pár év alatt jelentős változás ment végbe a magyar tőkepiac dinamikájában. Egy frappáns kutatás világít rá arra, hogy hazánkban milyen mértékben koncentrálódik a vagyon az eszközbefektetések és a tőkejövedelmek révén. A tanulmány, melyet a Telex összefoglalója tett közzé, lehull a lepel arról, hogy a magyar tőkejövedelem leginkább a társadalom felső egy százalékának kezében összpontosul, méghozzá a magyar tőkejövedelem arányaiban több mint 70 százalékával.

Egykulcsos Adó Katapultálja a Jövedelemkülönbségeket

Az adatok, amelyeket Krekó Judit és Tóth G. Csaba elemeztek, új megvilágításba helyezik az egykulcsos adó hatásait is. A tendencia szerint ez az adózási forma még inkább elmélyítette a már amúgy is markáns jövedelemkülönbségeket. Hogy az adóbevallások mennyire tükrözik a valóságot, az vitatható, ugyanis sokszor elhomályosul a valódi jövedelem képe, de az adóbevallásból kinyerhető trendek azt mutatják, hogy a magyarok jövedelmi helyzete markáns változáson ment keresztül.

Tőkejövedelemből Élők: Egy Növekvő Réteg

A statisztikák azt mutatják, hogy egyre többször fordul elő, hogy emberek nem a munkájukból, hanem befektetéseik után származó jövedelemből élnek. Az elmúlt évtizedekben kimutathatóan kialakult egy szélesebb társadalmi réteg, amelynek tagjai kizárólag a befektetéseikből élnek. 2007-től 2019-ig ez a szám hatalmasat ugrott, mintegy 30 ezerről százezerre nőtt. Ez a tendencia a tőkejövedelmi osztály meghatározó növekedését jelzi, ami az osztalék, a lakáskiadásból származó jövedelem vagy éppen a banki kamatok formájában valósul meg.

Nemek Közti Jövedelemkülönbségek

Érdekes aspektusa a kutatásnak a nemek közötti jövedelemkülönbségek vizsgálata is. A férfiak a tőkejövedelemből jóval nagyobb összegeket realizálnak, amely további esélyegyenlőtlenséget jelez a gazdaság ezen szegmensében.

A pénzügyi befektetések aránya

  • Az elmúlt évtizedek alatt a pénzügyi befektetések aránya és jelentősége meredeken nőtt a magyar gazdaságban.
  • Egy széles társadalmi réteg már nem munkajövedelemből, hanem befektetései után származó tőkejövedelemből gazdálkodik.
  • A jövedelemkülönbségek még a tőkejövedelem területén is tetten érhetőek, például a nemek közötti egyenlőtlenségek tükrében.

Az információk tálalása során fontos, hogy ezek a megállapítások a magyar gazdaság és társadalom mélystruktúráit érintik, amelyekről folyamatosan és alaposan tájékozódni érdemes.

facebookMegosztás Facebook-on