Magyarország az EU-támogatások Tükrében: Maradtunk Nettó Haszonélvezők
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Magyarország az EU-támogatások Tükrében: Maradtunk Nettó Haszonélvezők

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Az EU Pénzcsapjai Továbbra is Nyitva: Hazánk Gazdasági Helyzete Közelebbről

Az elmúlt időszak Uniós finanszírozási vitái nem hagytak bennünket szó nélkül, és az ezzel kapcsolatos információk is eltérőek lehetnek. Most azonban a legfrissebb adatok fényében tisztázódott a helyzet: a gazdasági szakértők kimutatásai szerint Magyarország még mindig profitál az Európai Unió pénzügyi támogatásából.

A Blokkolt Támogatások Tényei

Idén az EU megfagyásztása keretében számos kifizetést blokkoltak, amelyek a felzárkózási és helyreállítási alapokhoz kapcsolódtak. Ennek ellenére a mezőgazdasági támogatások és a 2014-2020 közötti ciklus kohéziós alapjai rendelkezésre álltak. A valóságban a nettó haszonélvezők sorából még időszakosan sem léptünk ki.

Politikai Állások és Tények

A politikai diskurzus egy olyan fordulópontján vagyunk, ahol Orbán Balázs, a Miniszterelnök tanácsadója szerint Magyarország már nettó befizetővé vált az elmúlt évek folyamán. Ezzel szemben a Portfolio analízise kimutatta, hogy ez a kijelentés nem állja meg a helyét.

Pénzügyi Mérleg: Mit Mutat a Költségvetés?

A jelenlegi számítások alapján a magyar államháztartás bevételi-- és kiadási oldalát vizsgálva, még a támogatások felfüggesztése mellett is jóval több pénz áramlott be az EU-s kasszából, mintha kikerültünk volna a haszonélvezői státuszból. Konkrétan, ha összevetjük a blokkolásokat és a már beérkezett támogatásokat, egyértelműen láthatjuk, hogy hazánk továbbra is jól jár az uniós költségvetési rendszerrel.

Az EU és Magyarország: Egy Nettósított Kapcsolat

Összegezve, noha bizonyos támogatások elérhetősége csökkent, a költségvetésünk továbbra is jelentős mértékű uniós forrásokra támaszkodik. Ezt támasztják alá az utófinanszírozások és az előlegkifizetések is. A GDP változásai és a forint erősödése miatt a tényleges befizetéseink is változhattak, ám az EU támogatások összképe még mindig pozitív hazánk számára.

A Gazdasági Lényeg Röviden - Magyarország Nettó Haszonélvező

Végső soron, ellentmondásos politikai nyilatkozatok ide vagy oda, a pénzügyi mérlegünk támogatja azt az álláspontot, hogy Magyarország továbbra is hasznot húz uniós tagságából. Az Uniós pénzek legújabb beszámolói alapján maradunk a nettó haszonélvezők táborában.

facebookMegosztás Facebook-on