Magyar Munkavállalók Elbocsátása: Milliárdos Támogatásokkal Felépült Üzem Válsága
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Magyar Munkavállalók Elbocsátása: Milliárdos Támogatásokkal Felépült Üzem Válsága

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Magyar Munkavállalók Elbocsátásának Háttere

A magyarországi gyártó szektorban időről időre felmerülő probléma, hogy a hazai munkavállalókat külföldi vendégmunkások váltják fel. Friss esetként a dél-koreai tulajdonú Bumchun Precision Hungary salgótarjáni telephelye szolgál példaként, ahol mintegy 60 hazai illetőségű dolgozótól mondtak fel a múlt év végén. Az érintettek egyszerű, betanított munkák ellátására lettek alkalmazva, sokakat nem közvetlenül a cég, hanem munkaerő-kölcsönző cégek révén foglalkoztattak. Az elbocsátás kapcsán érdekes fordulat, hogy a magyarok távozását megelőzően érkeztek a vietnámi vendégmunkások, éppen azok, akiknek a munkavégzési metódusait a magyar alkalmazottak sajátították el. Az ügyletet a magyar kormány szigorúbb idegenrendészeti törvénye veti megvilágításba, amely kimondja: Magyarországon csak az állam által megszabott feltételek teljesülésekor lehet idegen munkáerőt foglalkoztatni. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az elbocsátások átmeneti termeléscsökkenéssel függhetnek össze, amire tavaszra a gyártási mennyiség és a létszám is normalizálódni fog.

A Kormány Válasza és a Jogszabályi Hátterek

A magyar családok és munkahelyek védelme központi téma marad, amelyre a legújabb idegenrendészeti törvény is reflektál. Ennek értelmében csak azokban az esetekben vehető igénybe külföldi munkaerő, ha a belföldi álláspiac már nem tudja kiszolgálni az igényeket. A Bumchun Precision Hungary esete vitatettá vált, mivel támogatások milliárdjait kapta munkahelyteremtésre. Az NGM reakciója szerint az új jogszabály a jövőben szigorúbban sújtja majd a hasonló eseteket, és minden további fejleményről tájékoztatni fogják a közvéleményt.

Bumchun Precision Hungary: Munkaügyi Megpróbáltatások és Kormányzati Záradékok

Amikor a hazai gazdasági szereplők külföldi tőkével találkoznak, gyakori kézzelfogható konfliktusforrás a munkaügyi gyakorlatok különbsége. A salgótarjáni eset megmutatja, hogy milyen hatásai lehetnek a külföldi munkaerő alkalmazásának, különösen akkor, ha állami támogatások is a képben vannak. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a kormányzati intézkedéseknek jelentős szerepe van abban, hogy miként rendeződnek a munkaerőpiaci helyzetek, és mennyire védettek a magyar munkavállalók. Az NGM által ígért vizsgálat és a kormány által bevezetett szigorúbb törvénykezés egyértelmű üzenetet közvetít: a magyar állások és családok védelme a prioritás.

facebookMegosztás Facebook-on