Kritikus fordulat a monetáris politikában: merész kamatcsökkentési lépések láthatáron?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Kritikus fordulat a monetáris politikában: merész kamatcsökkentési lépések láthatáron?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Kilátások a kamatcsökkentési stratégiában - Újratelepítik a monetáris iránytűt?

Az utóbbi hónapok csendes, ám stabil kamatcsökkentési ütemének lehetünk szemtanúi, de a legfrissebb jelek szerint változás következhet be a monetáris politikában. A szakértői körökben eddig zajlott 75 bázispontos lépések után a Magyar Nemzeti Bank egy új alternatívát fontolgat: szó esik egy százalékpontos, azaz 100 bázispontos kamatvágás lehetőségéről a közelgő időszakban.

Monetáris Tanács a választás keresztpontjában

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa már hosszabb ideje követi az óvatos kamatcsökkentési stratégiát. Az utóbbi kamatdöntő ülésen is, decemberben elérve a 10,75 százalékos alapkamatot. A piaci várakozások azonban eddig tartották magukat a 75 bázispontos lépések mellett, az idénre és 2024 elejére vonatkozóan egyaránt.

Piaci reakciók és inflációs hatások

Egy váratlan fordulat, a kamatok nagyobb mértékű csökkentése felvetetheti a gyorsabb tempó szükségességét, különös tekintettel az infláció kedvező alakulására, mely a vártnál gyorsabb ütemben mérséklődött. A Monetáris Tanács előzőleg megbeszélte a 75 és 100 bázispontos csökkentés lehetőségét, és jelenleg az erősebb lépés felé húz a mérleg nyelve.

Az alapkamat jövőbeli kilátásai

Virág Barnabás jegybanki alelnök megjegyzései szerint még évente várható a kamatláb további csökkenése, mely az év közepére akár 6-7 százalékig is süllyedhet. Ez összhangban lenne a piaci előrejelzésekkel és egy pozitív reálkamat fenntartásához vezetne, ami elengedhetetlen az infláció tartós és fenntartható csökkentéséhez.

A gazdasági elemzők előretekintése

Nem meglepő módon, az elemzők egy része már előrevetített valamelyest gyorsuló inflációt 2024 második felében. A jegybank azonban kitart amellett, hogy az inflációs cél - mely 3 százalékon van megállapítva - várhatóan 2025-ben érhető el. Az elkövetkező időszak izgalmas változásokat ígér a monetáris színtéren.

facebookMegosztás Facebook-on